Belföld

Amnesty: A megafonos menekült ítéletét meg kell semmisíteni

Csak öreg szüleit és családját akarta biztonságban tudni Ahmed H., aki tavaly részt vett a röszkei csatában. A férfi tíz év fegyházat kapott, de a jogvédők szerint, nem terrorista.

Nem igazán ért egyet a Szegedi Törvényszék Ahmed H. ügyében hozott döntésével az Amnesty International. Az emberjogi szervezet azt írja, a halmazati büntetésként első fokon tíz év fegyházat kapott szír férfit tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésében és terrorcselekmény elkövetésében mondták ki bűnösnek.

Csakhogy ez a “a terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazásáról árulkodik” Gauri van Gulik szerint.

Az Amnesty International európai igazgatóhelyettese maga is ott volt a szerdai tárgyaláson. Szerinte Magyarország szörnyen bánik a menekültekkel és migránsokkal. Pedig Ahmed H. sem akart senkit se megölni, amikor a röszkei csata idején megafonnal bíztatta a többieket az áttörésre.

Egy apát ítéltek ma 10 év fegyházra, akinek egyetlen célja az volt, hogy öreg szüleit és családját biztonságban Európába kísérje. A kődobálás és az irreguláris határátlépés nem egyenlő a terrorcselekmény elkövetésével, és nem igazolhatja ezt a drákóian szigorú döntést. Ahmed H. ítéletét másodfokon meg kell semmisíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik