Belföld

Újabb részletek a hetvenmilliós budapesti ékszerrablásról

Vádat emeltek azzal a három férfival szemben, akik hetvenmillión forint értékben, fegyverrel szereztek ékszereket tavaly szeptemberben Budapesten. A trió tagjainak különösen nagy értékre elkövetett rablás miatt kell felelniük. De kiderült, nem csak ők voltak benne a “balhéban”. A Fővárosi Főügyészség szerdán részleteket közölt.

Például, hogy az egyik vádlott a kiszemelt cégnél dolgozott 2012. és 2014 között, ezért jól ismerte a biztonsági felszereltséget, az értékszállítással kapcsolatos gyakorlatot. Akkor is az irodában volt, amikor fegyveres társa megérkezett, úgy tett, mintha meglepné a támadás. Ekkor már nem volt állandó munkatárs, alkalmanként járt csak be. Ő az ügy másodrendű vádlottja.

Hogy kirabolja volt munkahelyét, 2015 szeptemberében döntötte el. Tervébe bevont két embert, az egyik kollégáját és annak ismerősét, vagyis a harmad- és az elsőrendű vádlottat. Meggyőzte őket, hogy minden nehézség nélkül ki tudják rabolni az irodát, mondván, ex-alkalmazottként minden szükséges információ a birtokában van.  Az “akció” végrehajtására az elsőrendű vádlott vállalkozott.

Miután a rablás meghiúsult, megegyeztek abban, hogy ismét próbálkoznak, ám ezúttal fegyverrel. Szeptember 11-én a másodrendű vádlott ismét bement a korábbi munkahelyére, és újfent jelezte társainak, hogy a feltételek adottak, mert rajta kívül csak ketten vannak az irodában. Ezután az elsőrendű vádlott – a fején bukósisakkal – érkezett a helyszínre és fegyvert rántott. Összesen 70 millió forint értékű aranyékszert pakolt egy táskába. Az egyik dolgozó megpróbálta útját állni, de a támadó többször fejbe verte a pisztollyal, társa pedig szándékosan elállta az útját. A fegyveres ezután mindannyiukat – beleértve a cinkosát is megkötözte, hogy fenntartsák a látszatot. Elmenekült a zsákmánnyal, de a társaság rövid időn belül lebukott.

Az ügynek van egy negyed-és egy ötödrendű vádlottja is, ők az ügyészség szerint segítettek elrejteni majd eladni az értékeket, illetve az elsőrendű vádlott külföldre szöktetésében is volt szerepük. Nekik bűnpártolás és orgazdaság miatt kell felelniük.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik