Belföld

250 utazási iroda húzta le a rolót idén

Harmadával csökkent idén nyáron a külföldi utakat szervező utazási irodák forgalma a tavalyihoz képest a terrorakciókkal sújtott országok iránti kereslet jelentős visszaesése miatt – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke a Magyar Időknek.

A külföldi úti célok közül főként a török, az egyiptomi és a tunéziai utazásokban volt tapasztalható a legnagyobb visszaesés.

Molnár Judit arról tájékoztatott, a Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál januárban még 1300 körül volt a szabályosan bejegyzett, magyarországi utazás­szervező vagy -közvetítő vállalkozások száma, mára viszont 1056 utazási iroda maradt.

A szövetség részben egy jogszabályi változással indokolja a visszaesést, melynek következtében több alvó céget idén már nem jegyzett be a hivatal.

A MUISZ alelnöke megjegyezte, az utazási szokások változása azonban némiképp ellensúlyozta is az irodák veszteségeit, így például a korábbiaknál is többen utaztak Horvátországba, Bulgáriába és Görögországba, a hazai szállodák forgalma is drasztikusan megnőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik