Belföld

Vagy világvége lesz a hazai erdőknek, vagy kánaán

24.hu
24.hu

2016. 11. 21. 17:26

Hamarosan lecsap az erdőkre az új erdőtörvény, az LMP pedig attól tart, a mesterséges és szabályos ültetvények kora jöhet el a változatos és sokszínű erdőségek helyett.
Korábban a témában:

A civilek már jó előre berezeltek az új erdőtörvénytől, ami a kritikák szerint megágyazhat az erdővagyon elherdálásának. Van már új erdőstratégia, ami 600 ezer hektár új erdőség telepítését irányozza elő. Erre 2020-ig rengeteg ropogós eurót lehet majd lehívni. Az egyik félelem, hogy tájidegen fajokkal ültetik be a tarvágásokat.

Az LMP-s Sallai Benedek szerint fontos lenne megkülönböztetni az erdőt és a faültetvényt: az első organikus fejlődés útján jön létre különböző fajokból, míg a második szabályosan, előre kiválasztott egy-két fajból. A félelem az, hogy a kivágott erdőrészek helyére faültetvényeket ültetnének.

Suttog a tölgyes zöld erdő

A hazai természetes erdők aránya csökkenhet, mert a magánemberek a lehívható uniós pénzből nem 100 év alatt termőre forduló tölgyeseket ültetnek majd – mondta Gálhidy László, a WWF erdővédelmi programvezetője. A trend azon is látszik, hogy 38-ról 17 milliárd forintra vágták vissza a Natura 2000-es erdőterületeknek nyújtott kompenzációt.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) szerint túl szigorú a mostani törvény, ők támogatják a változtatást. Luzsi József elnök szerint a magánerdők tulajdonosai semmiféle kompenzációt nem kapnak, csak vidékfejlesztési forrásokból tudnak gazdálkodni. Ők a gyorsan termő fafajokat támogatják, akácosok, nyárasok, feketefenyvesek vágásával tudnak elég bevételt termelni.

Szerintük így is több erdő nő (13 millió köbméter körül), mint az ország 7-8 millió köbméteres igénye.

Sallai ezt nem vitatja, csak az ültetvényt választaná külön az erdőtől: az előbbiben semmi aljnövényzet és változatosság, az utóbbiban van 30 és 200 éves fa, cserjék, aljnövényzet is. Sokkal több széndioxidot kötnek meg az erdők is az ültetvényeknél. A természetvédelmi korlátozások is lazulnának, akár tarvágás is lehetséges lenne síkvidéki erdőkben.

Save the magánerdő-tulajdonosok

Luzsi azt mondja, környezetvédelmi szempontból is nagyon fontosak a magánerdők, de őket nem támogatja senki sem, nekik rentábilisnek kell maradni a saját munkájukból. Persze megérti a környezetvédőket is, és szerinte a fa az egyetlen megújuló energiaforrás, amivel gazdálkodni lehet.

A Földművelésügyi Minisztérium amúgy közölte, hogy nem merült fel az állami erdőgazdálkodások hosszútávú bérbeadása. A mostani törvény szerintük kielégítően elkülöníti az erdőfajtákat. Az invazív fajok telepítése nem kaphat majd támogatást, a közjóléti erdőket pedig nem engedik kivágni.

(Mno.hu)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.