Belföld
Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetõje a vasárnapi boltzár eltörlésérõl szóló javaslat szavazása elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyûlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását elõíró szabályozást, a javaslatot a képviselõk 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila

Ádert tetőtől talpig átvilágították, a gyanús Rogánt bevédték

24.hu
24.hu

2016. 11. 16. 15:44

Rengeteg fontos ügyben tartott meghallgatásokat a nemzetbiztonsági bizottság. Szóba került a Teréz körúti robbantás, a bőnyi rendőrgyilkos és kapcsolatai, a TEK razziája és Rogán Antal ügye is.
Korábban a témában:

Teljesen biztos, hogy a rendőrök a Teréz körúti robbantót fogták el, az ügy teljes felgöngyölítése és megoldása célegyenesben van – mondta a nemzetbiztonsági bizottság szerdai zárt ülésének szünetében a testület fideszes alelnöke. Németh Szilárd az ügyészségi tájékoztatásra hivatkozva közölte: az elkövető a rendőrség ellen hajtott végre tervezett és előkészített támadást. A gyanúsított nem működik együtt a hatóságokkal.

Németh közölte, tájékoztatást kaptak arról is, hogy a két sebesült rendőr fel fog épülni, és mindketten a rendőrség kötelékében maradnak. A politikus elmondta, a szabályozás, ami lehetővé teszi a magyar terrorelhárító szerveknek a bírói engedély nélküli titkos megfigyelést, továbbra is hatályban van, az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése azt nem érinti.

Azt is kiemelte, hogy semmilyen nemzetközi jogszabály nem vonatkozik erre a témakörre, kizárólag ajánlások léteznek, és a bíróság is erre alapozta döntését. Ennek a témának a kezelése nemzeti hatáskörbe tartozik.

A TEK razziázott, Ádert átvilágították

Elmondta, beszámolót hallgattak meg a TEK keddi több helyszínen végrehajtott akciójáról is. Az ügyben 12 ember került előzetes letartóztatásba, és “egy rakás” éles, illetve át- vagy visszaalakított lőfegyvert, robbanóanyagot foglaltak le a rendőrök. Németh szerint a bőnyi rendőrgyilkosság nyomán hajtották végre az akciót.

Bőny, 2016. október 26.
A 74 éves, sérült elkövetőt viszi el egy mentőautó rendőri kísérettel 2016. október 26-án Bőny főutcáján, a szabadság úton, ahol lövöldözés volt.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Újságírói kérdésre, miszerint belföldről vagy külföldről szerezhették be a fegyverarzenált a gyanúsítottak, Németh azt mondta: erről vannak információk, de azokat nem oszthatja meg a nyilvánossággal. Arról is beszélt, hogy a szélsőjobboldali sajtóban felröppent egy álhír, miszerint Áder János köztársasági elnök rokona a bőnyi gyilkosságot elkövető Magyar Nemzeti Arcvonal alapítójának, Győrkös Istvánnak.

Az államfő ezzel kapcsolatban közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult, ami a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak (TIBEK), illetve a Terrorelhárítási Központnak a segítségével azonnal, soron kívül elvégezte az államfő nemzetbiztonsági átvilágítását. Így a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen egyértelművé vált mindenki számára, hogy

Ádernek semmilyen rokoni kapcsolata és semmilyen egyéb kapcsolata nincs a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetőjével.

Németh Szilárd közölte, kezdeményezte a testület ülésén, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottsággal együttes ülésen hallgassák meg Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját arról, milyen szélsőjobboldali és paramilitáris szervezetek vannak Magyarországon és azoknak van-e kapcsolata a magyar és a nemzetközi politikával.

Bevédték a fideszesek Rogánt

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke elmondta, a kormánypárti képviselők nem járultak hozzá, hogy a testület foglalkozzon a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalról megjelent információkkal. Szerinte ezeknek az információknak az ország külgazdasági és nemzetbiztonsági szempontjából is lehetnek releváns elemei, de a kormánypárt megakadályozta a napirendre vételt.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja árulkodónak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők megakadályozták a Rogán-ügy nemzetbiztonsági bizottság előtti tárgyalását, amiből arra következtetett, el akarják tusolni azt, és ehhez a nemzetbiztonsági bizottságot is eszközként használják fel.

Szélsőjobb és arcvonal

A Teréz körúti robbantásról Molnár Zsolt is azt mondta, hogy az elkövetőt elfogták, ugyanakkor hozzátette, a cselekmény motívumáról keveset tudni, a nemzetbiztonsági bizottság pedig figyelemmel kíséri a nyomozást, és választ vár arra, hogy miért történt a bűncselekmény.

Budapest, 2016. szeptember 25.
Bûnügyi helyszínelõk dolgoznak 2016. szeptember 25-én Budapesten a Teréz körúton, ahol ismeretlen eredetû robbanás történt 24-én késõ este az egyik földszinti üzlethelyiségnél, a Király utcai keresztezõdés közelében. A robbanásban két rendõrjárõr súlyosan megsérült.
MTI Fotó: Lakatos Péter
MTI Fotó: Lakatos Péter

A bőnyi rendőrgyilkosság elkövetője nem áll kapcsolatban közjogi méltósággal, és “politikai kapcsolatban sem áll az elkövető parlamenti párttal, vagy közjogi méltósággal” – jelentette ki. A Magyar Nemzeti Arcvonalról újságírói kérdésre elmondta, létező szervezetről van szó, pár tucat taggal, de az elmúlt években visszaszorult a tevékenysége, megcsappant a tagsága és működési nehézségekkel küzd. Hozzátette, ez helyes, mert ilyen szervezetnek nincs helye jogállamban.

Titkos megfigyelés és propagandagépezet

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntésével kapcsolatban Szél Bernadett a bírói engedély nélküli titkos megfigyelésre vonatkozó szabályozás változtatásának szükségességét emelte ki. Hozzátette, egyetért a bírósági döntéssel abban, hogy a politikától függetlennek kell lennie annak, aki szentesíti egy ilyen titkos megfigyelés megindítását.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja szerint a szerdai nemzetbiztonsági bizottsági ülés “semmilyen extra információval nem szolgált”. A politikus szerint a bőnyi rendőrgyilkosságról elhangzott, hogy az ügyben nem lelhető fel politikai szál, pláne nem parlamenti párthoz köthető. Megjegyezte:

lesz dolga a Fidesz propagandagépezetének, hogy hogyan kösse majd össze a Magyar Nemzeti Arcvonalat, akár annak valamelyik tagját a Jobbikkal.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.