Belföld

A jelentkezők harmada alkalmas csak a határvadászatra

Döcögősen halad a határvadászok képzése a szerb határra. Kevés az igazi jelentkező, még kevesebb, aki eljut a képzésig is. Aki sikerrel veszi az akadályokat, májustól mehet migránsokat keresni.

Szeptember 1. óta zajlik a Készenléti Rendőrség határvadászainak feltöltése, viszont az ORFK-tól a Magyar Nemzethez érkezett válaszok alapján nem haladnak túl gyorsan ezzel. A lap azt írja, három jelentkezőből egy megy át a szűrőkön. Két és fél hónap alatt 7318 érdeklődőt regisztráltak, közülük 2238-an jelentkeztek.

A fizikai, pszichikai és egészségügyi vizsgálatok után elbeszélgetés következik, majd a Nemzeti Védelmi Szolgálat életvitel-ellenőrzést tart a jelentkezőnél. A visszalépések és alkalmatlanságok miatt végül 1604 fő maradt mint érvényes pályázó (pedig akit tudtak, behívtak).

Ez pedig a betölteni kívánt 3000 főhöz képest kevés.

November elején kezdődtek meg a képzések, ebből páran lemorzsolódtak, és még idén elkezdődhet a második ütem is. A képzést egyre több pályázó kezdi meg, egyre többen alkalmasak tehát, az arány hamarosan 50 százalékra javulhat. Év végére talán meglehet a 3000-es célszám 30 százaléka is.

A résztvevők átlagéletkora egyébként 28 év, a legfiatalabb 18, a legidősebb 53 éves volt. Akik elvégzik az őr-járőrtárs képzést, hivatásos állományúak lesznek, májustól mehetnek a szerb határra. Ha önt is érdekli a határvadászok élete, íme egy kis ízelítő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik