Belföld

Havi félmillióit is kereshetnek a határvadászok

Igaz, nem egyszerű. Összetett bérezési rendszer van, egy arab vagy egy kínai nyelvvizsgával is feltornázhatják a határvadászok fizetésüket. Utánajártunk, mennyire éri meg határvadásznak állni.

Nemrég írtunk arról, hogy már több, mint négyezren érdeklődtek a Belügyminisztérium Országos Rendőr-főkapitányságának határvadász-toborzásán. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az érdeklődők közül hányan voltak azok, akik valóban jelentkeztek a határvadász programra és közülük hányan feleltek meg a követelményeknek.

Az ORFK válaszában azt írta,

2016. szeptember 30-ai országos adatok alapján eddig 1 352 fő nyújtott be a határvadász képzésre pályázatot, akik közül 629 fő kezdte meg a felvételi eljárását.

Megkérdeztük azt is, hogy milyen munkarendben dolgoznak a határvédők, hány órás műszakban, erre azonban konkrét választ nem kaptunk. Az viszont kiderült, hogy

a képzést eredményesen teljesítők a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába 12 hónap próbaidő kikötésével kerülnek kinevezésre.

Hozzátették, a Készenléti Rendőrség hivatásos állománya a szolgálati feladatok függvényében a vezényléses és váltásos munkaidőrendszer kombinációjával megállapított munkarendben dolgozik.

Legjobban viszont azt szerettük volna megtudni, hogy mennyit keres ma egy határvadász?

Értesülésünk szerint van olyan, aki 500 ezer forintot is keresett már határvadászként, igaz az nem világos, hogy bruttóban vagy nettóban.  Ahogy az sem világos, hogy ez éjszakai műszak vagy nappali, mindenki ennyit keres, vagy csak egyesek.

Megkérdeztük erről is az ORFK-t. A kérdés egészen pontosan az volt, mennyi fizetést kap egy határvadász, bruttóban és nettóban? A kérdés egyszerűbb, mint a válasz, de megpróbáltuk kiszámolni, elérheti-e az 500 ezer forintot egy határvadász fizetése.

Bemutatót tart az Országos Rendőr-főkapitányság Készenléti Rendőrség XIV. határvadász bevetési osztálya az egység nyílt napján Kiskunhalason Fotó: MTI/Bugány János
Bemutatót tart az Országos Rendőr-főkapitányság Készenléti Rendőrség XIV. határvadász bevetési osztálya az egység nyílt napján Kiskunhalason
Fotó: MTI/Bugány János

Ami biztos:

  • a képzés első két hónapjában a modulzáró vizsgáig bruttó 150 000 Ft/hó munkabér,
  • a vizsga sikeres letétele után, a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától

bruttó 220 300 Ft/hó alapilletmény.Ehhez jöhet még néhány meghatározott nyelvből a nyelvvizsgapótlék, ezekből: angol, német, francia, kínai, arab és orosz. A nyelvvizsga típusától, szintjétől függően alanyi jogon, nyelvvizsgánként havi 5 796 forinttól 38 650 forint összegig terjedhet a pótlék.

További plusz pénzt zsebelhet még be az,

  • aki éjszaka is védi a határt, az teljesített óránként a rendvédelmi illetményalap 0,5 százalékát kapja
  • van készenléti pótlék is, ez a teljesített óránként a rendvédelmi illetményalap 0,25 százaléka.

Teljesítményjuttatás is van – ez az előző év egyéni teljesítményértékelésétől függően – évente két részletben, azonos mértékben.

2016-ban a tiszthelyetteseknek nyújtott átlagos összeg bruttó 140 000 Ft volt. 

Ha valaki túlórázik, azért is kaphat pénzt, de ennek ellentételezése szabadnap is lehet, ez választható.

Az illetmény egyébként négyévenként emelkedik. Sőt, a rendvédelmi életpályamodell keretei között a magasabb iskolai végzettség, illetve szakképzettség megszerzését követően magasabb beosztásba történő kinevezés lehetősége is biztosított.

Kiszámoltuk,

hogy igaz lehet a havi bruttó 500 ezer MINDENNEL együtt, pótlékokkal, egyetemi diplomával, nyelvvizsgákkal, mondjuk a kezdéstől számított ötödik évtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik