Belföld
Az Országgyűlés plenáris ülése

Közpénz, adók, büdzsé – Rázós ügyekkel zárja a hetet a Tisztelt Ház

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 11. 11. 06:29

A nemzetgazdasági miniszter öt javaslatát tárgyalja ma az Országgyűlés, általános vitát tartanak például a jövő évi költségvetés módosításáról és a kormány adócsomagjáról is.
Korábban a témában:

Az ülésnap reggel 8 órakor kezdődik, az adótörvény változtatásáról szóló javaslat általános vitával. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, bár a 2017-es büdzsében szerepel több termék áfájának csökkentése is, a dohánytermékekért többet kell majd fizetni és az üzemanyagok árához is hozzányúlna a kormány. Varga Mihály szeptemberben járulékcsökkentést lengetett be, ennek azonban se híre, se hamva a tervezetben.

Az ezután napirendre kerülő, a 2017-es büdzsé változtatásáról szóló javaslat többségében már elfogadott jogszabályváltozások átvezetését tartalmazza, egyik pontja pedig jelentősen megemeli a közbeszerzési kötelezettség értékhatárát. A javaslat szerint

  • árubeszerzés és szolgáltatás rendelése esetén 8-ról 15 millióra;
  • építési beruházásnál 15-ről 25 millióra;
  • szolgáltatási koncesszió esetén 25-ről 30 millióra

emelik, ez alatt tehát nem kell közbeszerzést kiírni:

tehát a közpénzek költése átláthatatlanabbá válik.

Általános vitát tartanak az államháztartási törvény módosításáról is, amely egyebek között érinti az önkormányzati gazdálkodást, a költségvetési tartalékfelhasználás egyes szabályait, szélesíti a Pénzügyi Békéltető Testület működését és segíti a Liget Budapest projekt megvalósítását is.

Az utolsó két napirendi pontban a polgári perrendtartást, valamint a foglalkoztatási törvényt érintő módosítások kerülnek terítékre. Az Országgyűlés jövő hét hétfőn, kérdésekkel és azonnali kérdésekkel fejezi be kéthetes munkáját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Man reclining in bed talking on phone and looking at second smart phone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.