Belföld

Tudta? Ahol sok a betörés, ugorhat a lakásbiztosítás

betores(210x140)(2).jpg (betörés, betörő, )
betores(210x140)(2).jpg (betörés, betörő, )
Akár ez is előfordulhat, hiszen igenis piaci alapon működik az ország, és veszélyközösség is van.

Az köztudott, hogy a biztosítók mindegyikének van veszélyességi térképe, amelyben pontosan leírják, hogy egy lakásbiztosítást hol, milyen feltételekkel lehet megkötni. Van olyan hely, ahol az árvízveszély miatt nem szeretnek lakásbiztosításokat kötni cégek – ezt írta Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője, akit nem is ez lepett meg.

Az ellenzéki politikus annak próbált utánajárni, miként lehetséges, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Ivánon a betörések magas száma miatt egyetlen biztosító sem hajlandó lakásbiztosítást kötni. A problémával egy helyi lakos kereste meg, de a biztosítók még a képviselő kérdéseire sem válaszoltak. Ezért a nemzetgazdasági minisztert kérte, járjon utána, történhet-e ilyen.

Mint írta, ha Varga Mihály nem tesz semmit, az állam elismeri, hogy lemondott az ország egyes részeiről és az ott élőkről.

A miniszter helyett helyettese válaszolt. Tállai András szerint az ügyben a kormány nem igazán tehet semmit, a szerződéskötés szabadsága az EU-ban és a magyar Polgári Törvénykönyvben is alapelv, egyik fél sem kötelezhető a szerződés megkötésére, a biztosító sem, ha túl nagynak tartja a kockázatot.

A piaci alapon működő biztosítóknak joguk van a kockázatelbírálásra, amely betöréses lopás elleni fedezet esetén elsősorban a vagyonvédelemre vonatkozó műszaki, technikai feltételek meglétén alapul. A biztosítók e körben jellemző szerződési feltételként előírják, hogy a lakás legalább minimális mechanikai védelemmel rendelkezzen.

Veszélyközösség!

Ha ezen elvárásokat az ügyfél nem tudja teljesíteni, a biztosító megfontolja a szerződéskötést, vagy – a veszélyközösség érdekében – a kockázat mértékének megfelelően átalakítja tarifáit,

tehát a veszély nagyságával arányosan növekszik a biztosítás díja is.

Tállai András szerint ugyanakkor a Magyar Biztosítók Szövetségének vagyonbiztosítási tagozata nem tartja valószínűnek, hogy lenne olyan központi utasítás bármely cégnél, amely alapján egyes településeken eleve kizárnák a lakásbiztosítás-kötés lehetőségét. Ezen túl a díjmegállapítás, a biztosítási termékek, a szerződési feltételek állami befolyásolására nincs mód, ezt erősítette meg az Európai Bíróság több ítélete – emlékeztetett Tállai András.

Mint korábban megírtuk, nemrég frissítették Magyarország Bűnözési térképét, amit autófeltörések, kocsilopások, lakásbetörések és személy ellen elkövetett bűnesetek alapján készítettek. Azt mérték, hogy hány bűneset jut ezer emberre. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik