Belföld

Szijjártó nem kéreti be az orosz nagykövetet Győrkösék miatt

A külügyminisztériumnak nincs olyan információja, ami alapján diplomáciai lépésekre lenne szükség.

Nem készül tiltakozó jegyzék, és Oroszország nagykövetét sem kéretik be amiatt, hogy a rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös István szélsőjobboldali paramilitáris szervezete orosz diplomatákkal tartott kapcsolatot – tudta meg az Index.

Hétfőn a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén megerősítették a portál korábbi értesülését, miszerint a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) airsoft-gyakorlatán egyenruhában vettek részt orosz diplomaták. Ugyanitt az is megerősítést nyert, hogy Győrkös szervezete az oroszoktól remélt anyagi segítséget. A szolgálatok arról is tudtak, hogy az MNA által alapított Hídfő nevű propagandaoldal az orosz katonai titkosszolgálathoz kötődött.

Az ülés után az Index arról érdeklődött a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, hogy milyen lépéseket terveznek a Magyarország szuverenitását, államrendjét és nemzetbiztonságát fenyegető orosz diplomáciai és titkosszolgálati műveletekre válaszul. A minisztérium válaszának lényege, hogy

nincs a birtokukban olyan információ, ami alapján bármit is jelezniük kellene az oroszok felé.

Azt írták, ha az Információs Hivatal olyan tényeket közöl velük, amelyek szükségessé teszik diplomáciai lépések megtételét, nem fognak hezitálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik