Belföld

Röpipálya miatt kerülhet a szuperkórház Dobogóra

A miniszteri biztos elmagyarázta, miért a pusztaságban építenék meg a dél-budai szuperkórházat, illetve mi a helyzet jelenleg a budapesti kórházátalakítással.

Konferencián merült fel a kérdés, amire Cserháti Péternek, a budapesti egészségügyi ellátás átalakításáért felelős miniszteri biztosnak kellett válaszolni: miért Buda Dobogó nevű részén építenék fel az új szuperkórházat?

Cserháti szerint 100 ezer négyzetméter beépítéséhez 5-6 hektáros terület kell, jó közművekkel és megközelíthetőséggel, a vizsgált 14 helyszín közül pedig a Dobogó felelt meg ennek (a Kelenföldi pályaudvar melletti telek se lett volna rossz, de ott sok a rezgés, meg oda lehet, hogy röplabdapálya épül az olimpiára).

A Szent Imre Kórház területe is felmerült, na meg az Andor utca végén egy nagy telek. A kérdés még nincs lezárva, rengeteg vizsgálatot végeznek, november végére várja a kormány a szakmai anyagot.

Négy nagy szuperkórház épülne Budapesten (Észak- és Dél-Buda, valamint Észak- és Dél-Pest), ebből a Honvédkórház bázisú észak-pesti áll a legjobban. A fejlesztési koncepciók terveit jövő március 31-ig kell letenni az asztalra.

A dél-pesti központ a Szent László és Szent István kórházak lepusztult telephelyein épülnek majd ki, ehhez kapcsolódik majd a Heim Pál Kórház is, a Merényit pedig kiürítik. Azt még nem tudni, Budán mi lesz a Városmajori Klinika és a Szent János Kórház sorsa a kútvölgyi tömbbel, erről még egyeztetnek a Semmelweis Egyetemmel.

(Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik