Belföld

Börtönt kaptak a melegeket szétverő gárdisták

garda(210x140).jpg (gárda)
garda(210x140).jpg (gárda)
A Nyugatinál vertek össze három éve pár, a Pride-ról hazatérő embert. A nem jogerős ítélet szerint ketten közülük letöltendő börtönt kaptak. Az egyik áldozat szerint a rendőrök is simlisek az ügyben.

Két embert letöltendő, hármat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság a Budapest Pride-ról 2013. július 6-án megvert társaság ügyében – közölte a Háttér Társaság hétfőn. Az ítéletük nem jogerős.

Derdák Tibor, Orsós János és Glonczi László annak idején épp a melegfelvonulásról sétáltak haza, amikor a Nyugati téren belefutottak egy 20-30 fős fekete ruhás társaságba. Útjukat állták, majd megverték őket, miközben azt üvöltözték:

Buzik vagytok! Cigányok vagytok!

Glonczi súlyos sérüléseket szenvedett, többen rugdosták őt, miközben a fejét fogva feküdt a földön. Akkor lett vége az egésznek, amikor a helyszínre értek a rendőrök, akik nem igazoltatták a támadókat. Ők ezért lazán eltűntek a helyszínről, az áldozatok próbálták meg kiszúrni őket a téren később.

Végül hat főt vádolt meg az ügyészség csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak és könnyű testi sértés miatt. Egy vádlottat felmentett a bíróság, ötöt bűnösnek talált.

Kiderült az is, hogy mindegyik elkövető a betiltott Magyar Gárda utódszervezetének a tagja.

A Bajtársiasság Napja nevű rendezvényen vettek részt, ezután vonultak a Nyugatihoz, hogy zargassák a Pride résztvevőit. A bíróság arra támaszkodott, hogy az elkövetők egymásra is terhelő vallomást tettek (kiveszett a bajtársiasság magyarul) és a rendőrség lehallgatta a telefonjaikat.

Végül két, korábban büntetőügy alá vont vádlott 3 és 2 év letöltendőt, a másik három 2 év felfüggesztettet kapott 4 és 5 évre felfüggesztve. Orsós János, az egyik bántalmazott férfi, így értékelt:

Örülünk, hogy a bíróság bűnösnek találta az elkövetőket, de ez sem feledteti velünk azt, hogy a rendőrök a helyszínen futni hagyták az elkövetőket. Ha nem romákról és melegekről van szó, biztos nem így járnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik