Belföld

A Pride-ról távozókat is védeni kellett volna

rendorok-a-prideon(210x140)(1).jpg (rendőr, budapest pride)
rendorok-a-prideon(210x140)(1).jpg (rendőr, budapest pride)

Az ombudsman szerint a hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük a békésen tüntetők védelmében, és ez érvényes a rendezvényről távozókra is – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Szabó Máté azt vizsgálta, hogy sérült-e a 18. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztivál keretében szervezett felvonulás résztvevőinek gyülekezési joga. A vizsgálat szerint a rendőrség biztosította, hogy a résztvevők élhessenek gyülekezési jogukkal, és megakadályozta, hogy az ellentüntetők megzavarják a rendezvényt.

Az ombudsman munkatársai úgy látták, hogy az összesen mintegy 300 ellentüntetőt a rendőrség „kellő távolságban tartotta”, így nem tudták megdobálni a felvonulókat, a kiabálásukat elnyomta a zene, helyenként pedig rendőrségi járművel eltakarták előlük a rendezvényt. Előfordult, hogy egy-egy résztvevő kivált a menetből, és megpróbált odamenni az ellentüntetőkhöz, őket azonban a szervezők visszatartották.

Azon sajtóhírek kapcsán, hogy a rendezvényről távozókat atrocitások érték, az alapjogi biztos megállapította: a hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük azok védelmében, akik békésen élnek gyülekezési jogukkal, és ez érvényes a rendezvényről távozókra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik