Belföld

Pártcsaládjából rúgtak bele Orbánba

Nem áll jól a magyarok és lengyelek nemzetközi szénája. Még a régi szövetségesek is hátba szúrják a kulturális ellenforradalmat.

Orbán politikája megbontotta a visegrádi egységet, ez a legfőbb tanulsága annak az interjúnak, amit a lengyel Onet.pl-nek adott a szlovák kereszténydemokrata EP-képviselő, Ivan Stefanec.

A képviselő szerint a magyar és a lengyel kormányok az EU gondjaiból akarnak politikai tőkét kovácsolni, valamint elterelni a figyelmet az országaikon belüli botrányokról.

Jelenleg úgy tűnhet kívülről, hogy a visegrádi négyek csoportja egységes, de közelebbről megnézve nem az. Korábban a csehek jelezték, hogy megosztott a V4-es csoport: a csehek a szlovákokhoz, a lengyelek a magyarokhoz állnak inkább közel.

Stefanec (aki ugyanúgy az Európai Néppárt tagja, mint a fideszesek) azt mondta, ideje lenne Magyarországnak és Lengyelországnak felhagyni az ortodox politikával és visszatérni a “konstruktív európai politikához”.

Mindenesetre Prága és Pozsony inkább távoltartja magát a magyar-lengyek “kulturális ellenforradalomtól”.

A csehek és szlovákok nem akarják kockáztatni a Nyugat-Európához fűződő jó viszonyukat. Stefanec állítja, szerinte Robert Fico szocdem szlovák kormányfő is osztja Orbánék nézeteit, de ő nem akar ezzel konfliktust szítani a nyugattal. A V4-ről még azt mondta, vissza kéne térni a gyökerekhez, valamint bevenni Ausztriát és a balkáni államokat, illetve segíteni az EU és Ukrajna közeledését.

(Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik