Belföld

Magyarország veszélyesebb hely lett, de nem úgy, ahogy gondolná

Évről évre kevesebb emberölést követnek el Magyarországon, ugyanakkor növekszik a kábítószerrel való visszaélések és az ittas vezetések száma – írja a Magyar Hírlap szerdai száma a Legfőbb Ügyészség által közölt statisztikára hivatkozva.

Az elmúlt öt évben jelentősen csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, az adatok szerint 2010-ben 447 186 bűncselekményt követtek el Magyarországon, tavaly 280 113-at. Ezzel együtt csökkent a legsúlyosabb bűncselekmények, az emberölések száma is, öt éve 313 gyilkosság történt, 2015-ben 205.

Több lett ugyanakkor a kábítószerrel való visszaélés, amely tavaly meghaladta a hatezret, és növekedett az ittas vezetések száma is, amely majdnem 13 ezer volt tavaly.

A statisztika szerint a bűncselekmények elkövetői között egyre kevesebb a tizenhárom év alatti, 2015-ben még 2247-en voltak, a tavalyi évben viszont ennek már csak nagyjából a fele, 1136.

Öt éve csaknem 91 ezer ember ellen emeltek vádat, ez a szám fél évtized alatt több mint tízezerrel csökkent. A bíróságok tavaly összesen 76 394 vádlottat ítéltek el jogerősen, ebből 71 ezer volt felnőtt korú és ötezer fiatalkorú. Az életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek számának alakulásában nincs tendencia, azzal együtt, hogy tavaly az elmúlt évekhez képest a legtöbb, 39 vádlott kapott ilyen súlyú büntetést – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik