Belföld

Juhász Péter: Nem következik ebből az, hogy aki orbánozik, az Gyurcsánnyal van

Beperli a Miniszterelnöki Hivatalt, mert nem fütyülhetett első sorból vasárnap, és azt tervezi, ahol éri, ott fog sípolni a miniszterelnöknek. Nincs lelkiismeret-furdalása, amiért többeket is bántalmaztak a Kossuth téren, és nem árulja el, hol fog fütyürészni legközelebb. Juhász Péter szerint ő inkább orbánozik, mint gyurcsányozna. Villáminterjú.

Felhívta már Ungváry Krisztián történészt, akit 23-én csúnyán helybenhagytak a Kossuth téren?

Persze.

Mit mondott neki?

Biztosítottam a szolidaritásomról és elmondtam neki, hogy nagyon fontosnak tartom, amit a megverése után mondott, hogy nem ijed meg egy pofontól és semmilyen atrocitástól, mindig el fogja mondani a véleményét. Ez nagyon fontos egy olyan ember szájából, aki pont a kommunizmus bűneit kutatja és próbálja feltárni.

Van lelkiismeret-furdalása? Inkább úgy kérdezem, mekkora felelősség embereket ilyen helyzetbe hozni?

Mekkora felelősség inkább az, hogy nem biztosítjuk a rendet egy állami ünnepen? A véleménynyilvánításhoz mindenkinek joga van egy demokráciában, sőt, szerintem kötelessége is egy demokratának, hogy kinyilvánítsa a véleményét, ehhez viszont az államnak kell a megfelelő kereteket biztosítania. Ne tegyünk úgy, hogy ez annak a felelőssége, aki elmondja a véleményét!

Azért még önök is figyelmeztettek, hogy aki kimegy fütyülni, számíthat rá, hogy ez legalábbis nemtetszést fog kiváltani azokból, akik nem fütyülni mennek.

A Jobbik rendezvényéről kiderült, hogy provokátorokat küldött rájuk a Fidesz. Nyilvánvaló, hogy a Kossuth térre is jutott belőlük, hogy legyen verekedés. Erre nem lehet felkészülni, mert ezt bármikor megteheti a hatalom. Csak az a kérdés, hogy egy normális hatalom, megteszi-e ezt. Azt gondolom, hogy nem, de az látszik, hogy a Fidesz igen. Az mostanra kiderült, hogy az Origo előbb megírta, hogy a Jobbik tüntetésén balhé lesz, minthogy elkezdődött volna, pláne, hogy nem is történt semmilyen atrocitás. A fideszes kommunikáció úgy működik, hogy provokátorokat küldenek az ellenzékre, és az általuk elkövetett bűnöket úgy tálalják, mintha azt az ellenzék művelné. Erre nem tudunk felkészülni.

Minek ment oda? Az Astoriánál, a közös ellenzéki rendezvényen nem voltak provokátorok.

Oda nyilván senkit nem volt értelme küldeni.

Az ön pártját sem?

Mi azt gondoljuk, hogy nekünk a saját politikánkat kell építeni, hogy legyenek szavazók, akik egyáltalán szavaznak, és utána kell beszélni arról, hogy kikkel milyen módon működjünk együtt. Másfél évvel vagyunk a választások előtt, nem annak van itt az ideje, hogy a technikát egyeztessük. Meg kell szólítani a szavazókat és cselekedni kell.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Akkor a most induló ellenzéki egyeztetés-sorozatban nem is vesznek részt?

Konkrét ügyekben együttműködünk. Most volt közös kampányunk a MOMA-val és a PM-mel, egy hete Hadházy Ákossal és Jávor Benedekkel, tehát gyakorlatilag az LMP-vel és a PM-mel tüntettünk közösen. Ha az előválasztásról van egyeztetés, akkor arra nagyon szívesen elmegyünk, mert azt fontosnak gondoljuk, szóval konkrét ügyekben megyünk és egyeztetünk szívesen. Most nem nagy politikai megállapodásra van szükség, hanem, hogy mindenki dolgozzon. Amíg az asztaloknál üldögélnek, addig Orbán Viktor vígan nyúlja le a közpénzt és én fontosabbnak tartom, hogy ez ellen lépjünk most fel.

Ez már majdnem gyurcsányozás.

Nem! Én orbánozom!

Mert aki gyurcsányozik, az Orbánnal van, legalábbis ezt mondta a Blahánál a volt miniszterelnök.

Én abban bízom, hogy nem következik ebből az, hogy aki orbánozik, az Gyurcsánnyal van.

Akkor van közös indulás vagy nincs?

Az előválasztást támogatjuk. Ahogy Szigetvári Viktor elnök úr is mondja rendszeresen, az Együtt szerint az a fontos, hogy versenyben választódjanak ki a jelöltek és ne politikai háttéralkuk keretében.

És ha ez nem lesz?

Bízom benne, hogy összejön.

És legközelebb hol fütyülik ki a miniszterelnököt?

Lesz folytatás.

Nem mondja meg? Ott vannak a Parlamentben is, még ha nincs is frakciójuk. Ott biztosan beszél Orbán Viktor.

Így van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik