Belföld
Szolnok, 2016. október 25.
Imitált túszszabadítási akció a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közös gyakorlatán Szolnokon 2016. október 25-én.
MTI Fotó: Bugány János

Terrortámadást képzelt el a TEK Szolnokon

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 10. 25. 16:33

Korábban a témában:

A szeptemberi, speciális éleslövészet után újabb közös gyakorlatot tartott az Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ. A látványos bemutató helyszíne ezúttal Szolnok volt.

Az egyesített erők fiktív terrorhelyzetekre reagáltak. Az elképzelt szituáció szerint terrorveszély miatt rendelnek el fokozott készültséget a városban. Az Honvédség és a TEK erői azonnal megkezdték az ellenőrző-áteresztő pontok felállítását, valamint a kiemelt objektumok (mint a polgármesteri hivatal és a vasútállomás) védelmének megerősítését.

Szolnok, 2016. október 25.
Imitált túszszabadítási akció a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közös gyakorlatán Szolnokon 2016. október 25-én.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI

A sportcsarnoknál egy rendezvény kezdetére várakozó tömeg közelében bomba robbant, rengeteg volt a sebesült. Miután a tűzszerészkutyák újra jeleztek, a katonák speciális robottal mentesítették a helyszínt.

Szolnok, 2016. október 25.
Katona ereszkedik le egy helikopterrõl egy imitált túszszabadítási akció során a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közös gyakorlatán Szolnokon 2016. október 25-én.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI

A gyakorlat második részére az egykori laktanya területén került sor. A látványos túszejtő és -szabadító akció modellezése során a Magyar Honvédség helikoptereit és páncélozott járműveit is bevetették, és bemutatták, hogy egy esetleges terrortámadás után milyen protokoll szerint zajlik a sérültek és a túszok kimentése, az esetleges túszejtők likvidálása vagy elfogása, és melyik szervezet milyen egységekkel vesz részt a folyamatban.

Szolnok, 2016. október 25.
Egy imitált robbantásos terrortámadás szimulált sérültjét viszik hordágyon a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közös gyakorlatán Szolnokon 2016. október 25-én.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI

Tudjuk, hogy az elmúlt közel másfél esztendőben mi történt Európában, hogy milyen mértékben nőtt a terrorveszély. Nekünk az a feladatunk, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk. Ennek egyik fontos feltétele a jogszabályi alapok megteremtését követően az, hogy a rendért és biztonságért felelős szervezeteink minél hatékonyabban tudjanak együttműködni

− mondta a bemutató kapcsán dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

Szolnok, 2016. október 25.
Simicskó István honvédelmi miniszter (k) sajtótájékoztatót tart a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ közös gyakorlatán Szolnokon 2016. október 25-én. Mellette balról Sándor Tamás, a MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésû Ezred parancsnoka.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI

A tárcavezető kiemelte, hogy a közelmúltban a minisztérium jelentős forrásokat biztosított a Magyar Honvédség különleges erőinek fejlesztésére, s ez a folyamat a jövőben sem fog lassulni.

Az elmúlt időszakban megkezdtük a szoros együttműködést a Terrorelhárítási Központtal, s a ma látottak alapján a két szervezet közös hatékonyságáról mindannyian meggyőződhettünk. Kiválóan felkészített szakemberek mutatták be a gyakorlatot, bebizonyítva, hogy életszerű helyzetekben hatékonyan tudnak fellépni a terrorveszély és az esetleges terroristák ellen

− mondta, majd hozzátette, csak remélni lehet, hogy a Szolnokon modellezett reagálást a terrorveszélyre Magyarországon nem kell alkalmazni, de minden eshetőségre készen kell állni.

A két szervezet a közeljövőben több hasonló gyakorlatot is fog szervezni.

Szolnok, 2016. október 25.
Simicskó István honvédelmi miniszter (k) sajtótájékoztatót tart a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közös gyakorlatán Szolnokon 2016. október 25-én. Mellette balról Sándor Tamás, a MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésû Ezred parancsnoka, jobbról Szilágyi József, a TEK mûveleti igazgatója.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó: MTI

(honvedelem.hu)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.