Belföld

Csecsemőgyilkosság Hajdúszoboszlón – enyhítették a fiú büntetését

Első nyilvános ülését tartotta, egyben ítéletet is hozott a Debreceni Ítélőtábla a hajdúszoboszlói csecsemőgyilkosság ügyében hétfőn.  A két fiatalnak előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt kell felelnie ismét. Első fokon idén tavasszal döntött a Debreceni Törvényszék, akkor a lányt tizennégy, a fiút pedig – bűnsegédként – tizenkét év fegyházbüntetésre ítélték. Utóbbi vádlott büntetését azonban a tábla enyhítette, méghozzá 10 évre. A döntés jogerős.

Mindent megtettek, hogy ártsanak a magzatnak

A fiatalok a vádirat szerint 2013 májusában ismerkedtek meg. 2014 márciusában derült ki, hogy a lány teherbe esett, ekkor mindketten 19 évesek voltak. Úgy döntöttek, nem tartják meg a babát, el fogják vetetni, ám ehhez már késő volt.  Úgy döntöttek, majd ketten megoldják a dolgot. Titkolták a terhességet, és mindent elkövettek, hogy a kicsi ne szülessen meg. Az interneten kutattak módszerek után, hogy mivel árthatnak a magzatnak.

Úgy tervezték, hogy megfojtják a babát

A lány a szüleinek sem árulta el, hogy várandós. Velük élt Hajdúszoboszlón, és mindent megtett, hogy ne bukjon le.A  fiatalok hiába próbálkoztak, a terhesség nem szakadt meg, így a szülés előtt három héttel úgy döntöttek, hogy a lány meg fogja fojtani a babát, a holttestét pedig elássák. A fiú megígérte neki, hogy mindenben segíteni fogja, de mindketten reménykedtek abban, hogy a kicsi végül halva születik. Olykor elbizonytalanodtak, akkor úgy érezték, megtartják a gyermeket.

A lány ölte meg

A lány egyedül volt otthon, amikor 2014. július 8-án este elkezdett vajúdni. A fürdőkádban, állva szülte meg a babát, majd bántalmazta őt, egy törölközőbe csavarta és a fürdőszoba padlójára helyezte. Először anyját hívta fel, majd pár perccel később a barátját. Szülei rögtön taxiba ültek. A mentőket a fiú hívta, ők pedig értesítették a rendőrséget.

A baba élve született, ha a lány nem bántalmazza és időben szakszerű ellátást kap, életben tudták volna tartani.  “A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a sértett életét az idejekorán érkező szakszerű orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg” – állt a korábbi ügyészségi tájékoztatásban.

Súlyos depresszióba esett

Az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásakor mindkét vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy a tettüket fiatal felnőttként követték el, részbeni beismerő vallomást tettek. A lány esetében ugyancsak enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy megbánta tettét, ahogy azt is, hogy a személyiségzavarral küzdő fiatalnál súlyos depresszió alakult ki a történtek után. A törvényszék ugyanakkor – többszörös minősülés mellett – súlyosító körülményként értékelte egyrészt az élet elleni, hasonló bűncselekmények elszaporodottságát, másrészt, hogy a bűncselekményt a vádlottak védtelen, gyermekkorú közeli hozzátartozó sérelmére követték el.

Nem volt ott

A Debreceni Törvényszék ítélete nem emelkedett jogerőre, az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak enyhítésért, a védők pedig eltérő minősítés okán és enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. Másodfokon az ügy az ítélőtáblára került, ahol hétfőn megszületett a jogerős ítélet. Bár a bíró szerint  az elsőfokú bíróság “megalapozott tényállást állapított meg” és a lány esetében megfelelő büntetést szabott ki,  a fiú nem volt ott, amikor a gyilkosság történt, és “nem tudott az ölés végső megvalósítási formájáról”, a különös kegyetlenség így nem megállapítható. Ő úgynevezett pszichikai bűnsegédként vett részt a gyilkosságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik