Belföld

Orbán: Magyarországon elfogyott a munkaerő

Olyan beruházókra van szükség Magyarországon, mint amilyen India is, mondta a miniszterelnök.

A kormányfő sajtónyilatkozatában mindezt azzal indokolta, hogy

Magyarországon a munkaerő elfogyott, sikerült munkát adni az embereknek, lassan elérjük a teljes foglalkoztatottságot, ezért a magyar ipar technológiai színvonalát kell folyamatosan megújítani, és ehhez kellenek a beruházások Indiából is.

Hozzátette: 2014-2015-ben Magyarországon a legnagyobb zöldmezős ipari beruházó India volt, és az ázsiai ország további beruházásokat tervez itt.

Magyar-indiai film

Orbán Viktor a kétoldalú kapcsolatokat illetően kifejtette: India készen áll arra, hogy a magyar innovációs újításokat, a kutatás-fejlesztés eredményeit közösen használjuk, aknázzuk ki. Ezért technológiai munkacsoport áll fel, hogy az innováció területén a képességeket összekapcsolják – jelentette be a kormányfő, egyúttal gyors és hatékony munkát kérve a bizottságtól.

Úgy vélte, a hadiiparban is jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak, valamint a mezőgazdasági kapcsolatok is fontosak. Erősítik a filmipari együttműködést is, ezért filmipari delegáció tesz látogatást Indiában a lehetőségek felkutatására.

A miniszterelnök úgy látja, a két nép együttműködésének kiindulópontja, hogy mindkét ország demokrácia. India a legnagyobb demokrácia a világon, és nagy tiszteletet vált ki belőlünk, hogy az egyik legrégebbi és legbölcsebb nép demokratikus úton építi jövőjét, ez biztatást jelent a demokrácia iránt.

A kormányfő kiemelte: az indiai politikai filozófiában gyakori kifejezés a békés fejlődés, amelyet Anszari alelnök is sokat említett a megbeszélésen. A világ nagy átalakuláson megy át, ami egyszerre óriási lehetőség és veszély, de ha az átalakulásban ez a békés fejlődés érvényesül, akkor az az egész emberiség javát szolgálja – mutatott rá. Hozzáfűzte: ezért Magyarország támogatja India erőfeszítéseit a nemzetközi politikában, hogy méltó képviseletet szerezzen a világ most kialakuló új intézményrendszerében.

1956

Orbán Viktor elmondta: Mohammad Hamid Anszari azért is fontos vendége Magyarországnak, mert egykori mentora India budapesti ideiglenes ügyvivője volt, akinek alakja az 1956-os szabadságharchoz is kapcsolódik, és Anszari is ezt a magyarbarát politikai vonalat képviseli. Hozzátette: az indiai alelnök nagy szabadságharcos család sarja, amely a nemzetközi politikában arról ismert, hogy India függetlenségéért és szuverenitásáért mindig mindent megtett.

Mohammad Hamid Anszari sokoldalúnak ás barátinak nevezte a magyar-indiai kapcsolatokat, mint mondta, mindkét ország demokrácia, dinamikusan fejlődő gazdasággal. Az együttműködési területek között a védelmi ipart, a tudományt és a filmipart említette.

Az indiai alelnök elmondta: együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá az Indiai Világtanulmányok Tanácsa és a Külügyi és Külgazdasági Intézet között, valamint a Belügyminisztérium és az indiai víz-, folyógazdálkodási és Gangesz helyreállítási minisztériuma között a vízgazdálkodás területén.

Egyetértenek abban, hogy a terrorizmust fel kell számolni, és ehhez globális keretek kellenek.

Mohammad Hamid Anszari végül elmondta: találkozik Áder János köztársasági elnökkel, majd a Budapesti Corvinus Egyetemre látogat.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi / MTI

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik