Belföld

Megfojtott egy idős nőt Zalaegerszegen, életfogytiglant kapott

24.hu
24.hu

2016. 10. 13. 14:18

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék azt a 31 éves férfit, aki tavaly októberben több nagykanizsai idős asszonyhoz is betört, bántalmazta, kirabolta őket, egy 73 éves nőt pedig megfojtott. A többszörösen büntetett vádlottat nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölésben, magánlaksértésben és lopásban találták bűnösnek. Legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az utolsó helyszínen 19 éves – kis mértékben értelmi fogyatékos – fiatal is volt vele, ő kifosztás és magánlaksértés miatt négy és fél év börtönt kapott.  Illetve bíróság elé állítottak egy zálogházi dolgozót is bűnpártolóként, aki átvette a lopott ékszereket, ám őt bizonyítottság hiányában a bíróság felmentette.

Idős nők házaiba tört be

Tavaly szeptember végén – még a gyilkosság előtt – az elsőrendű vádlott betört egy 90 éves nagykanizsai asszony otthonába. Bántalmazta a nőt, majd egy tévékészüléket és több kisgépet vitt el a házból. Mindezt az azóta elhunyt nő akkori egészségi-szellemi állapota miatt nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, de feltételezhető az is, hogy a rendőrség nem feltétlenül szabályos módon jutott a vádlottól beismerő vallomáshoz – fejtegette indoklásában a bíró.

Alig egy héttel a korábbi eset után egy 81 éves nő házába jutott be a vádlott, s miközben az asszony aludt, egymillió forint értékben aranyat, pénzt, fényképezőgépet, parfümöt vitt magával. Az ékszereket aznap egy szombathelyi zálogházban adta el háromszázezer forintért.

Még a véres, szakadt nyakláncot is eladta

Október 19-én a vádlott az akkor 18 éves társával tört be Nagykanizsán egy korábban kiszemelt Sugár utcai házba, de miközben az értékeket pakolták össze, felébredt a 73 éves háztulajdonos. A fiatal ekkor az arany ékszerekkel megpakolt zsákját hátrahagyva kifutott a házból, társa azonban nem akarta otthagyni az értékeket.  Az ágyban fekvő idős asszony belekapaszkodott a férfi ruhájába, mire támadója ököllel, illetve a betöréshez használt vasrúddal többször megütötte, majd a lepedővel a földre rángatta az akkor már mozdulatlanul fekvő asszonyt. Ezután folytatta a kutakodást, ám a lakó magához tért, ezért egy párnát szorított a nő arcára és azzal megfojtotta, a nyakából pedig kitépte az aranyláncát. Mindezek után visszahívta a társát, majd több százezer forint értékben ékszereket, pénzt és egy tévét magukhoz véve távoztak. Az idős nő holttestét másnap találták meg a hozzátartozók.

A férfi a gyilkosság napján Szombathelyen eladta az ékszereket – köztük a vérrel szennyezett, szakadt láncot – törtaranyként egy zálogházban, ahol a harmadrendű vádlottként szereplő nő 250 ezer forintot fizetett. Esetében nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy tudott arról, az ékszerek bűncselekményből származtak, ezért bizonyítottság hiányában mentette fel őt a bíróság a bűnpártolás vádja alól.

Nem jogerős

Az ítélethirdetéskor elhangzott az is, hogy vádat emeltek a fiatalabbik férfi anyja ellen hamis tanúzás miatt – mert azt állította, hogy a náluk megtalált tévét a bolhapiacon vette a fia – külön eljárásban, az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmény miatt.

A csütörtökön kihirdetett ítéletek egyik vádlott esetében sem jogerősek, bár az ügyész mindegyik döntést tudomásul vette. O. István részbeni felmentésért és enyhítésért, U. Vilmos pedig enyhítésért fellebbezett, a zálogházi dolgozó védője pedig háromnapos gondolkodási időt kért a döntéshez.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.