Belföld

Félpénzért is árulják a magyar letelepedési kötvényeket Kínában

A minisztérium szerint a vásárlók dolga, hogy miből finanszírozzák a befizetést.

Féláron is hozzá lehet jutni a magyar letelepedési kötvényekhez szinte az összes kínai ügynökségnél – írja a Magyar Nemzet.

Emlékeztetnek: az Országgyűlés Rogán Antal vezette gazdasági bizottsága még 2013-ban adott engedélyt egy Kajmán-szigeteken bejegyzett közvetítő cégnek arra, hogy kínai állampolgároknak értékesítse a hazai letelepedési programot. Ez a cég további 63 ügynökségnek adott megbízást, hogy ügyfeleket hozzanak.

A Magyar Nemzet újságíróinak feltűnt, hogy az ügynökségek angol nyelvű oldalain nem, de a kínai nyelvűeken szinte kivétel nélkül fel van tüntetve az az ajánlat, amely alapján féláron is részt lehet venni a letelepedési programban.

A jogszabályok szerint 300 ezer eurós állampapírt kellene jegyezni, de ha az ügyfélnek csak 150 ezer eurója van, a közvetítőcég hitelt vesz fel a maradék összeg biztosítására.

Mindebből leginkább az offshore közvetítő cég profitál, a hitelkonstrukcióban ugyanis nem jár vissza az ügyfél által befizetett 150 ezer euró, ami több mint 40 millió forint.

Ez a lehetőség egyébként nemcsak kínaiaknak, hanem más országok polgárainak is nyitva áll – írják.

A lap megjegyzi azt is, hogy 2 százalékos kamatot garantálnak a letelepedési kötvényekre, miközben Magyarország színtiszta piaci körülmények között 0,5 százalékos kamatra is tudna kötvényt kibocsátani. Ugyanakkor a letelepedési kötvényt közvetítő offshore vállalatok már több mint 110 milliárd forintos bevételre tettek szert a programon keresztül.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Nemzet megkeresésére tagadta, hogy féláron is meg lehetne venni a kötvényt, de hozzátették, nem is foglalkoznak azzal, hogy a vásárlók miből finanszírozzák a befizetést, „hitelből vagy megtakarításból, az az ő dolga”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik