Belföld

És azt ismered, hogy egy görög, egy cseh és két magyar a menekültekről filozofál?

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2016. 10. 13. 07:00

Korábban a témában:

Nem véletlen a cím, tényleg olyan szürreális volt a budapesti Francia Intézetben tartott szerda esti beszélgetés, mintha egy vicc részesei lennénk. Egy olyan viccé, ami pazarul leképezi, honnan jött és hová (nem) tart Európa. Az eseményt Európa: milyen határokkal? címmel nevezték el, és a prágai, bécsi és budapesti francia intézetek közös kerekasztal-sorozatának egyik állomása volt.

Azt akarták megválaszolni, hol vannak Európa határai, milyen kihívásokkal kell szembenézni a szomszédságban és mik erre a válaszok. Persze, az egész a menekültválságra futott ki.

Fotó: Berecz Valter

Rendkívül érdekes figurákat sikerült a Bem rakparti épületbe hívni:

  1. ott volt Georges Prévélakis, a párizsi Panthéon–Sorbonne Egyetem geopolitika professzora, Görögország korábbi OECD képviselője, aki a klasszikus, bölcs filozófust képviselte, a higgadt Arisztotelészt, aki meggondol, megfontol, javasol;
  2. aztán ott volt minden bölcsészek archetípusa, Pavel Sitek, a prágai Károly Egyetem kutatója, aki annyira elmerült a kérdés filozófiai-antropológiai-szociológiai megközelítésében, hogy követni se volt egyszerű;
  3. aztán megismerhettük Grúber Károlyt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kül- és Biztonságpolitikai Főosztály Brüsszelt is megjárt vezetőjét, aki egész fantáziadúsan adta elő a kormány untig hangoztatott álláspontját a kérdésben;
  4. végül pedig az eddigiek totális ellenpólusaként tiszteletét tette Balázs László, az Országos Rendőrfőkapitányság Rendészeti Főigazgatósága Határrendészeti Főosztályának vezetője, aki a vegytiszta határrendész szakmaiságot hozta el.

A maratonira nyúlt beszélgetés két részből állt, az első elején mindenki tarthatott egy kiselőadást 15-20 percben, majd kérdésekre válaszoltak.

Prévélakis először elmagyarázta mi a határ fogalma, majd rátért arra, hogy a világháborúkban mennyit változtak az európai határok. A hidegháborúban már senki se foglalkozott a kérdéssel, ahogyan a vasfüggöny leomlása után sem, ellenben a 2001-es terrortámadások után előkerült a kérdés.

Félelem, szorongás fészkelt be az európai népekhez

– mondta a görögből lett francia, aki ezt részben gazdasági kudarcokkal is magyarázta. Erre jó példa a migrációs válság ütközőzónájává tett Görögország, aminek a bedőlt gazdasági-politikai rendszere nem tud megbirkózni a menekültárral.

Pedig régen egymillió albánt integráltak, de ez most nem megy, részben a munka hiánya, részben a menekültek azon szándéka miatt, hogy továbbmenjenek.

Fotó: Berecz Valter

Sitek előadása olyan gondolati magasságokba emelkedett, hogy Friedrich Nietzsche adta a másikat. Óriási filozófiai-nyelvészeti bravúrokkal mutatta be egy menekültekkel teli, felborulóban lévő hajó képét. Szerinte Európa mindig meghatódik a megfulladtak láttán, de ha a túlélők útnak indulnak, az félelmet vált ki. Az ismeretlennel való találkozás ez, aminek két kimenetele van: vagy hagyjuk a félelmet, hogy uralkodjon és ez hisztériává, irracionalitássá válik, vagy újra és újra átéljük a fent említett találkozást, és meg is szokjuk az idegent, a mást. Egy hajótörés példáján keresztül magyarázta el, hogy egy ilyen katasztrófába is a saját sorsát látja bele az ember, viszont olyan sok már a hajótörés és a kép (a média miatt), hogy az emberből elvész a kritikai, gondolkodó hozzáállás.

Fotó: Berecz Valter

Grúber igyekezett tartani a fennkölt hangnemet, de közben a magyar kormány menekültügyi álláspontját is mantráznia kellett. Felsorolta, hány katonai misszióval vesz részt Magyarország a globális biztonság fenntartásában (akadt a közönségben, aki ilyenkor halkan felnevetett), majd a déli és keleti nyitás politikját részletezte. Kiemelte, mennyire támogatja Magyarország a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációját, Montenegró NATO-csatlakozásában segítettünk is. Szerinte közeledni kell az EU szabadkereskedelmi társulásait elutasító országokhoz, így Azerbajdzsánhoz, Belaruszhoz vagy épp a közép-ázsiai államokhoz is. Azt a magyar álláspontot is fenntartotta, hogy a migráció zöme délről jön, és a gyökereknél kell az okokat megszüntetni, ezért is folyósít egyre több segélyt Magyarország. A mundért is megvédte:

Amit Magyarországról írnak a sajtóban, nem kell mindent elhinni.

Fotó: Berecz Valter

Balázs grafikonok és térképek sokaságán keresztül mutatta be az utóbbi évek migrációtörténetét, kiemelve, hogy a magyar hatóságok “természetesen a humánum figyelembevételével” kezelték mindig a menekülteket. A határkerítés és a határőrök fontosságát is említette, illetve hogy Ukrajnából azért nem jön sok menekült/migráns, mert ott a cigicsempészet a jövedelmezőbb. Elmagyarázta a 8 kilométeres szabályt (eddig mehet be a migráns, ha ezen belül elfogják a határ mellett, akkor visszakísérik a kerítés túloldalára, a tranzitzónába). Miután megdicsérte a Frontex és a V4-ek segítségét, ledobta a végső érvet, miért kell az egész szigorú őrizet: hogy a röszkei csata ne ismétlődjön meg (ezt képpel is illusztrálták, ahol megjelent a “jogszerű rendőri intézkedés” felirat a kivetítőn).

Fotó: Berecz Valter

A bölcsész igazsága

Az előadások utáni vita első része arról szólt, miért nincsenek migrációkutatások a térségben. Sitek azt mondta, Csehországban úgy tüntetnek a migránsok ellen, hogy ott nincsenek is jelentős számban, ezért is kéne kutatás a témában. Grúber azt mondta, az egykori gyarmattartó britek, franciák hozzászoktak a más etnikumú, vallású lakossághoz, de a közép-kelet-európaiak nem. Balázs az állomány pszichológiai segítéséről beszélt, Prévélakis pedig arról értekezett, hogy Nyugat-Európában is tartottak a hidegháború végén a keletiek beözönlésétől, ami alaptalan lett. Mindenesetre kell európai stratégia, vagy szétesik a kontinens, és jön a sötét Európa.

Fotó: Berecz Valter

 

A nagy egyetértés is megszületett abban, hogy nem mindenki menekült.

Az 1951-es genfi egyezmény felett a megszólalók szerint eljárt az idő, és különben is az a menekült, aki egy konfliktus elől a szomszédos országba menekül. Örülhetett a magyar kormány, amikor Prévélakis kijelentette, hogy aki továbbmegy Svédországig, az bizony gazdasági migráns. Végül csak a bölcsész Sitek mondta ki a legnagyobb igazságot az agenda setting-re felhúzva az egészet. Ez azt jelenti, hogy a napirendet hogyan alakítja a közvélemény, hogyan von be új témákat.

Ha jól megy a gazdaság, a munkaerőpiac felszívja a bevándorlókat. Ha rosszul megy a gazdaság, akkor valakit hibáztatni kell. Náluk, Csehországban a cigányoktól féltek eddig, de ma nem beszélnek róluk, hanem a migránsoktól rettegnek, akik nincsenek is jelen az országban.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.