Nagyvilág

Elviszik az embereket a calais-i Dzsungelből

Fel kell adniuk, hogy Angliába jussanak, franciaországi befogadóhelyek közt osztják el őket.

Sok menedékkérő is belement abba, hogy a franciaországi befogadóhelyekre költözzön néhány nappal azelőtt, hogy a kormány hozzálát ahhoz, hogy bulldózerekkel számolja fel a calais-i tábort.

Egyikük, a 23 éves afgán Nasir feleségével és héthónapos kisgyerekével együtt csomagolt. „Csak azt akarjuk, hogy megéljünk, semmi többet” – mondta a Reuters hírügynökségnek, miután minden bizonnyal szertefoszlott vágya, hogy a Csatorna túloldalán, 33 kilométerre lévő Angliában telepedjen le családjával. Azt reméli, legalább Franciaországban menedékjogot kap.

Másrészről jó, hogy bezárják a Dzsungelt, itt nincs semmi, nincs jövő. A Dzsungel nem embernek való

– mondta. A keddi adatok szerint még 6500-an voltak a táborban. Nasir családja körül kisebb csoport gyűlt össze, hogy elbúcsúzzanak tőlük, mielőtt elviszik őket a több mint 800 kilométerre lévő Mérignacba. A menedékkérők nem választhattak, hova kerülnek.

Pas-de-Calais megye helyettes prefektusa humanitárius műveletnek nevezte a Dzsungel felszámolását. Azt mondta, már az elmúlt 12 hónapban is több mint hatezer embert vittek befogadó központokba, hetente három busznyi ember hagyta el a tábort.

Bár Francois Hollande elnökön nagy nyomás volt, hogy érje el a Dzsungel felszámolását, azokon a településeken is komoly a tiltakozás, ahová a menedékkérők kerülnek. A kormánynak egyensúlyoznia kell a humanitárius kötelesség teljesítése, és a választói csoportok elvárásai között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik