Belföld

Röghöz vannak kötve, nem írhatnak máshová a Népszabadság újságírói

A lap egyik munkatársa szerint az lett volna normális, ha másfél-két hónappal előbb jelzi a kiadó, hogy új üzleti tervre van szükség.

Elveszíthetik végkielégítésüket a Népszabadság újságírói, ha más lapban publikálnak – ezt Bednárik Imre, a lap belpolitikai szerkesztője mondta az ATV-ben kedden reggel. Ugyanis még munkavállalói viszony köti őket a kiadóhoz, a Mediaworks Zrt.-hez, amely felfüggesztette a lap működését.

Az újságíró elmondta, hogy az üzemi tanács bírósághoz fordul. Szerinte az egyik legsúlyosabb jogsértés, amit a kiadó elkövetett, hogy a felfüggesztésről egy olyan felügyelő bizottsági ülésen döntöttek, ahová nem hívták meg az üzemi tanács képviselőit, pedig jelen kellett volna lenniük.

Bednárik szerint az lett volna a normális eljárás, ha másfél-két hónappal előbb jelzik a főszerkesztőnek, hogy állítson elő olyan üzleti tervet, ami segíti a Népszabadság fennmaradását. De azt is furcsállja, hogy a menedzsment a szerkesztőségtől kér üzleti tervet, szerinte

ez olyan, mintha ők azt kérnék a kiadótól, hogy írjanak újságot.

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfő este egészségügyi okokra hivatkozva máris bejelentette távozását Katona Viktor, a Mediaworks megbízott igazgatója, akit szombaton neveztek ki. Bednárik Imre azt mondta, a legnagyobb baj, hogy nincs megjelölve, ki kerül Katona helyére, kivel lehetne tárgyalni a továbbiakról, illetve az üzemi tanács kivel tud tárgyalni a munkavállalói jogok biztosításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik