Belföld

„Úgy érezték, máshogy nem lehet megfegyelmezni a szerkesztőséget”

A Népszabadság főszerkesztő-helyettese azt mondta a Reutersnek, hogy nem áll meg a Mediaworks érvelése a veszteségességre vonatkozóan.

„A szerkesztőség együtt akar maradni, és folytatni a munkát” – mondta a brit Reuters hírügynökségnek Márton Gergely, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese. A lap munkatársai egy ideiglenes irodában gyűltek össze annak megvitatására, hogy mik a lehetőségeik a folytatásra.

Márton azt mondta, nem áll meg a Mediaworks érvelése a lap veszteségességére vonatkozóan, miután az elmúlt két évben aránylag alacsony volt a mínusz, és az újságírók bérét kétszer is tíz százalékkal csökkentették. Hozzátette, nem világos, hogy ezekkel az intézkedésekkel mennyit spórolt a tulajdonos.

Úgy gondoljuk, amiatt zárták be a lapot, amit csináltunk

– jelentette ki a főszerkesztő-helyettes. Hozzátette, nem feltétlenül az elmúlt egy-két hét cikkeire kell gondolni, inkább azért állíthatták le a Népszabadságot, mert úgy érezték, máshogy nem lehet „megfegyelmezni” a szerkesztőséget.

A Reuters azt írja, Orbán Viktor 2010-es kormányra kerülése óta a legfontosabb tévé- és rádiócsatornák állami befolyás alá kerültek. Az egyik legnagyobb kereskedelmi televíziót, a TV2-t egy Orbánhoz közeli üzletember üzemelteti, és megemlítik a Lokált is, mint kormánykézen lévő nagy példányszámú ingyenes lapot.

Megjegyzik, a Népszabadság kiesésével csak két ellenzéki napilap maradt, a kis példányszámú baloldali Népszava és a Magyar Nemzet, amelyet a Fideszben kegyvesztetté vált nagyvállalkozó, Simicska Lajos birtokol.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Népszabadság szerkesztősége ajánlatot tett a Mediaworksnek arra, hogy a kiadó által veszteségesnek mondott lapot 1 euróért megvásárolja. A vállalat korábban kilátásba is helyezte, hogy erről egyeztessenek, hétfőn viszont két dokumentumot küldött az újságíróknak, amelynek tanúsága szerint a Népszabadság védjegyeire jelzálogjogot jegyeztek be az MKB Bank javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik