Belföld

Eddig ismeretlen fertőzés miatt halt meg három beteg a kardiológiai intézetben

A vizsgálat szerint nincs felelősük a történteknek.

Egy korábban ismeretlen fertőzési mechanizmus okozta három beteg halálát májusban az Országos Kardiológiai Intézetben – ezt derítette ki a vizsgálat, amelynek eredményét pénteken ismertették.

Az országos tisztifőorvos közlése szerint

egy vizes környezetben szaporodó baktérium, a szakirodalomban még fel nem tárt módon okozott véráramfertőzést.

Az intézet dolgozói a fertőzések megelőzésére szolgáló minden akkor ismert protokollt betartottak – jelentette ki Szentes Tamás, hozzátéve, hogy a történteknek nincs felelősük. Ugyanakkor kötelességüknek tartják egy olyan eljárás kidolgozását, amely a világon mindenhol megakadályozhatóvá teszi a hasonló fertőzéseket.

A tisztifőorvos szerint a vizsgálat bebizonyította, hogy

minden a lehető legnagyobb rendben van a kardiológiai intézetben, a betegek nyugodtan fordulhatnak panaszaikkal az intézményhez, ott a legnagyobb biztonságban érezhetik mgukat.

Dánielisz Ágnes, a vizsgálatot vezető főorvos azt mondta,

a gyógyszerek infúzióval történő hígítása során történhetett olyan lépés, ami a fertőzéshez vezetett.

A kardiológiai intézet főigazgatója, Ofner Péter közölte: nagy traumaként érték őket a történtek, de megkönnyebbülés számukra, hogy egyik dolgozójuk sem hibázott. Megjegyezte, a haláleseteket kiváltó baktériumtörzs nem volt ismeretlen, de

hasonló kórokozásért soha nem tették még felelőssé.

Májusban néhány nap alatt öt betegnél alakult ki heveny lefolyású lázas állapot a kardiológiai intézetben, az esetek közül három volt végzetes. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik