Belföld

ÁNTSZ: öt százalékkal csökkent a kórházi fertőzések száma

Három nagy kórházi fertőzéstípus összesített esetszáma csaknem hétszázzal, mintegy öt százalékkal csökkent 2014-ről 2015-re - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala szerdán az MTI-vel.

A közleményben az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatait ismertették, amelyek szerint a szigorú bejelentési kötelezettségnek köszönhetően a Clostridium difficile okozta fertőzések, a véráramfertőzések, valamint az úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések száma mérséklődött. A kórházi fertőzésekről korábban részletesen beszámoltunk, cikkeinket itt találja.

Az ÁNTSZ szerint folyamatosan javul a jelentési fegyelem Magyarországon, ezért egyre átfogóbb és a helyzetet megfelelően visszatükröző képet lehet alkotni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről. A fertőzések meghatározása nemzetközileg egységes, Európa különböző országaiban más-más módszertant alkalmaznak a felügyeletre. Egyes európai áttekintések alapján a hazai adatok átlagosnak mondhatóak. A nagy járványügyi jelentőségű, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (Clostridium difficile) előfordulását tekintve a magyarországi mutatók a finnországiak és a németországiak között vannak – tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a 2015-ös hazai adatokat elsősorban a korábbi évek hasonló információival érdemes összevetni. Ezek nyilvánosak, bárki által elérhetőek az Országos Epidemiológiai Központ honlapján.
Magyarországon adottak a biztonságos betegellátás feltételei – írták a közleményben, kiemelve: ha az ÁNTSZ olyan hiányosságot tár fel, amely veszélyezteti a betegbiztonságot, akkor megteszi a szükséges lépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik