Belföld
Kolontár, 2010. október 6.
Az utcákat és az árkokat tisztító emberek Kolontáron. A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja október 4-én átszakadt, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Tízen az életüket, százak az otthonukat veszítették hat éve Veszprém megyében – fotók

Berecz Valter
Medvegy Gábor
Berecz ValterMedvegy Gábor

2016. 10. 04. 14:47

A vörösiszap-katasztrófa felelőseit azóta sem találták meg.
Korábban a témában:

Ha éjszaka szakadt volna ki az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározója, még súlyosabb lett volna a tragédia, de így is tíz ember halt meg éppen hat éve, a több százezer köbméternyi maró, lúgos anyag árjában. Három település, Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyen fekvő részeit öntötte el a vörösiszap 2010. október 4-én, nem sokkal dél után. Az ott lakóknak el kellett költözniük, házaikat el kellett bontani.

Ítélet azóta sem született, bár az ügyészség a vádlottak padjára küldött 15 embert, de őket a bíróság felmentette. Ez komoly felháborodást váltott ki, bár Magyar György ügyvéd korábban azt nyilatkozta: a bíróság nem azt állította, hogy nincsenek felelősei a katasztrófának, hanem azt, hogy nem az a 15 ember a felelős, akik ellen vádat emeltek. Ennek ellenére az ügyészség fellebbezett, januárban másodfokon tárgyalják az ügyet Győrben.

Kolontár, 2010. október 5.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójának átszakadt gátja. 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki a gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Mintegy 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: Varga György
Fotó: MTI/Varga György
Devecser, 2010. október 5.
Vörösiszap borítja a Veszprém megyei Devecser utcáit, miután a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Mintegy 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: Varga György
Fotó: MTI/Varga György
Kolontár, 2010. október 8.
Vörösiszap borítja az ipari katasztrófa által sújtott Veszprém megyei Kolontár utcáit 2010. október 6-án. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Mintegy 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor
Devecser, 2010. október 4.
Háztetőn ülő emberek várnak kimentésükre Devecseren, miután Ajkán átszakadt az iszaptároló gátja, és az erősen mérgező iszap elérte a települést. A víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot tartalmaz.
MTI Fotó: Nagy Lajos
Fotó: MTI/Nagy Lajos
Devecser, 2010. október 4.
Egy erdészeti munkagéppel közelítenek meg a tűzoltók egy elárasztott utcát Devecserben, miután Ajkán átszakadt az iszaptároló gátja, és az erősen mérgező iszap elérte a települést. A víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot tartalmaz.
MTI Fotó: Nagy Lajos
Fotó: MTI/Nagy Lajos
Devecser, 2010. október 6.
Horváth József áll a vörösiszappal elöntött házában, Devecseren, miután a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Devecser, 2010. október 6.
Egy férfi vörösiszapot önt ki egy ház ablakán Devecseren. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Devecser, 2010. október 6.
Vörösiszappal borított, elszállításra váró, kidobott lakberendezési és haszálati tárgyak hevernek egy devecseri ház előtt. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Kolontár, 2010. október 6.
Emberek a megmaradt értékeiket mentik, miután a hatóságok megnyitották Kolontár azon részét, amelyet két nappal korábban a vörösiszap-áradás elzárt, elöntve több tucat házat. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A katasztrófahelyzet három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Devecser, 2010. október 5.
Emberek az értékeiket mentik Devecseren, miután a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Mintegy 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Devecser, 2010. október 6.
Egy férfi vöröiszapot lapátol Devecseren. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Devecser, 2010. október 6.
Egy férfi cigarettázik, miközben tönkrement ingóságait hordja egyrakásra Devecseren, miután a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Devecser, 2010. október 11.
Bontásra váró ház egy vörösiszappal borított utcán 2010. október 11-én az ipari katasztrófa által sújtott Veszprém megyei Devecseren. 2010. október 4-én a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) Ajka melletti tározójából gátszakadás miatt mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre. Mintegy 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vissza a címlapra

Kommentek

UNSPECIFIED  :  1st steps of human on Moon : american astronaut Edwin "Buzz" Aldrin walking on the moon on july 20, 1969 during Apollo 11 mission (we see Neil Armstrong in the visor of the helmet)  (Photo by Apic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.