Belföld
vörösiszap (vörösiszap, mal, )

Vörösiszap – Januárban kezdődik a másodfokú per

24.hu
24.hu

2016. 09. 02. 10:04

Január 23-án kezdődik a Győri Ítélőtáblán a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottja ellen, akiknek – egyebek mellett különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás miatt kell felelnie –  tájékoztatta a táblabíróság szóvivője pénteken az MTI-t. Ferenczy Tamás elmondta, hogy az ügyész által előterjesztett fellebbezés miatt indult a másodfokú eljárás, amely előreláthatólag január 26-ig tart majd.

Mint ismert, a Veszprémi Törvényszék bűncselekmény hiányában mentette fel idén januárban a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját első fokon. A vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet.

A bíróság a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól is felmentette.  Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke az ítélet kihirdetésekor hangsúlyozta: összességében elmondható, hogy a bíróság által megállapított szabályszegések és a katasztrófa bekövetkezte között nincs ok-okozati összefüggés.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa tíz ember halálát okozta és több mint kétszázan megsérültek, emellett több száz vált lakhatatlanná.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.