Belföld

Orbán most tényleg megmutatja az EU-nak? – A magyar népszavazással van tele a külföldi sajtó

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 10. 02. 08:44

Ahogyan az várható volt, a nagy külföldi híroldalak is rajtatartják a szemüket a kvótanépszavazáson. A BBC-n vezető hír a kvótareferendum: mint írják, az érvényességhez legalább a szavazók felének az urnákhoz kell járulniuk, a közvéleménykutatások szerint a nemek lesznek többségben. Emlékeztetnek: Magyarország a nyugat-balkáni menekültválságban tranzitállamként vett részt, a határzár Magyarországon népszerű intézkedés volt, emberi jogi csoportok azonban élesen bírálták.

A brit The Guardian tegnap vasárnap éjfél előtt nem sokkal énekelte meg a magyar népszavazást, a cikk szerzője, Patrick Kingsely szerint arról döntünk, hogy becsapjuk-e az ajtót a menekültek előtt. 1294 menekült jutna Magyarországnak a kötelező kvótából, mint írja, ennek kapcsán “sőtét erők szabadultak el” Magyarországon. A szerző ellátogatott Lázár János kancellária miniszter Mártélyon tartott lakossági fórumára, ahol egy marék nyugdíjassal, lovasszekérrel találkozott, azonban a nyugodt, idilli hangulat megváltozott, mikor Lázár azt mondta:

Ez valami olyasmi, ami megváltoztatja Magyarország jövőjét.

A cikk szerint a magyar kormány úgy tálalja a népszavazás kérdését, ami megváltoztathatja Európa sorsát, ennek ellenére a referendum jogi következményei nem világosak. A népszavazást ellenzők azzal érvelnek, hogy a referendum csak el akarja terelni a figyelmet a kormány kudarcairól, elemzők szerint pedig a magas részvételi arány nagy lendületet adhat Orbánnak az európai politikai harctéren való megmérettetéshez is. Hangsúlyozza: Nigel Farange brit politikussal ellentétben Orbán minden kritikája ellenére nem akar kilépni az EU-ból, azonban – a Foreign Policy éleshangú elemzéséhez hasonlóan – megemlíti, hogy Orbán Putyin és Erdogan az illiberális demokráciát citálta példaként.

Orbán most aztán tényleg megmutatja az EU-nak?

A német Der Spiegel vezető anyaga a magyar referendum. A kissé cinikus cikk az Orbán ezúttal tényleg megmutatja az EU-nak címet kapta, a szerző a népszavazás kapcsán hecckampányról, szavai szerint a magyar miniszterelnök

saját kudarcáról akarja elterelni a figyelmet és hatalmi harcba akarja kényszeríteni Brüsszelt.Az írás a magyar kormány a menekültválsággal és a népszavazással kapcsolatos akcióit sorolja: például Szijjártó Péternek állítólag futnia kellett az életéért Brüsszelben, vagy amikor azt hangoztatták, hogy az EU menekültek százezreit akarja letelepíteni Magyarországon. Az elemzés rávilágít: a magyar közmédia reggeltől estig ilyen és ehhez hasonló, “félig felháborító, félig apokaliptikus” politikusi megszólalásokat szajkóz. A kampány intenzitásából az újságíró szerint arra lehet következtetni, hogy eredménye drasztikus változásokat hozhat, holott a referendum még csak nem is törvényes.

Az osztrák Kronen Zeitung a Magyarország az EU menekültpolitikájáról szavaz címet adta beharangozó cikkének. Itt is hangsúlyozzák: a felmérések a nemek erős túlsúlyára számítanak, Orbán pedig olyan kontextusba helyezi a referendumot, ami túlmutat Magyarország és a jelen időszak határain. Mint írják, emberjogi szervezetek és civilek is tiltakoztak a gyűlöletkampány ellen.

A francia Le Figaro még pénteken jelentetett meg online felületén egy cikket a magyar kvótanépszavazásról. Sokat elárul a referendum jelentőségéről, hogy a portálon 460 (!) kommentárt fűztek az anyaghoz. A francia portálok egyébként kivétel nélkül beszámoltak a mai népszavazásról.

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.