Belföld

A Foreign Policy Orbánról: Magyarország túl kicsi Darth Vadernek

A magyar miniszterelnökről és a kvótanépszavazásról közölt elemzést a Foreign Policy külpolitikai oldal. A Magyarország túl kicsi Orbán Viktornak című cikkben emlékeztetnek: a magyar miniszterelnök volt a az első olyan uniós vezető, aki nyíltan Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt mellett tört pálcát. Mint írják, kiállása nem meglepő: bár Orbán a kommunizmusból a demokráciába való átmenet meghatározó figurája volt, azóta bebizonyította, hogy céljai elérése érdekében hajlandó a populizmus, a cinizmus és a nacionalizmus eszközeihez nyúlni, hogy bebiztosítsa hatalmát.

A cikk felvázolja: Orbán 27 éve meghatározó szereplője a magyar politikai életnek és “sosem volt híján az ambícióknak”, miután a hazai siker már nem volt elég számára, tekintetét az Európai Unióra vetette. Míg a zavaros időkben a közösség azon morfondírozott, hogy mi lesz a Brexit után, Orbán kilépett a reflektorfénybe, megkérdőjelezte a kontinens integrációs törekvéseit és a “politikailag korrekt nyugati demokrácia” aléternatíváját kínálta.

zsepi2

Mint írják: az október 2-ára ütemezett népszavazáson feltett kérdés nem hagy kétséget afelől, hogy Orbán milyen választ vár népétől. A cikk kiemeli: az elemzők szerint Orbán a demokrácia fogalmával trükközik, azzal kvázi husángként vágna oda Brüsszelnek. Sőt:

Orbán nem fog megállni a menekülteknél, sokkal grandiózusabb tervei vannak: Trump európai visszhangjaként azt hangoztatja, hogy az elit nem képes kezelni az emberek aggodalmait, ezért elvesztette legitimitását. 

Itt az idő a radikális változtatásra: és ez nem más, mint ő maga – írja az elemzés, amely emlékeztet: Orbán az “illiberális demokrácia” kiépítése kapcsán Oroszországot és Törökországot említette követendő példaként. Orbán protestáns, templomban házasodott és sohasem titkolta abbéli meggyőződését, hogy a vallást az európai kulturális identitás fontos részének tekinti – írják. A miniszterelnök 2012-es megszólalását idézik, miszerint:

Európának a nemzetek nélkül nincsen szíve, kereszténység nélkül pedig nincsen lelke.

Mi történt a fiatal, liberális Orbán Viktorral?

– teszi fel a kérdést a cikk, amely a politikus páldfordulása kapcsán a Star Wars-szal von párhuzamot. Az idelista Orbán meg akarta menteni Európát a gonosz erőktől, ám csalódott a konszenzuskereső közösségben és kiderült, hogy a rossz ő maga és egy csavarral Dart Vaderré vált.

Liberalizmus vagy opportunizmus?

A cikk szerint azonban az Orbánhoz közel állók szerint ez a kép hamis, hiszem mi sem természetesebb, mint hogy egy örök lázadó – aki a kommunizmus ellen is ágált 1989-ben – egy újabb intézménynek menjen neki: az Európai Uniónak. Kritikusai viszont azt szajkózzák, hogy Orbánban mindig is ott voltak az antiliberális érzelmei, a szovejetekkel való szembenállás sem a liberális demokrácia érdekében, hanem saját opportunizmusa miatt történt.

Ebben az olvasatban Orbán autoriter fordulata és Európa elit-ellenes hangulatának kiaknázása csak egy újabb bizonyíték arra, hogy Orbán Viktor Magyarország legtehetségesebb politikusa

– írja az elemzés, amely megemlékezik Orbán sportolói múltjáról is és megjegyzi: a miniszterelnök ismerősei a miniszterelnököt intelligens, kíváncsi, a politikai fordulatokat gyorsan megérző emberként jellemzik, aki azonban hideg, racionális és számító is. Idézik a korábbi Fidesz-alapító, ma az Együtt színeiben politizáló Szelényi Zsuzsát, aki szerint Orbán mindig is arra törekedett, hogy felborítsa a status quo-t és fordulatot idézzen elő. Így volt ez a rendszerváltáskor és ma is – nyilatkozta a politikus.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik