Belföld
Budapest, 2014. október 13.
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke sajtótájékoztatót tart az önkormányzati és nemzetiségi választásról az NVI fõvárosi székházában 2014. október 13-án.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Tiltakozáscunami borította be a választási irodát

24.hu
24.hu

2016. 10. 01. 12:30

Az MSZP és a PM Fidesz Választási Irodává nevezte át az NVI-t, aminek a vezetője ki van akadva a támadásokra.
Korábban a témában:

Fidesz Választási Irodává nevezték át a Nemzeti Választási Irodát (NVI) az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért (PM) közös, szombati demonstrációján, a táblát a választási iroda fővárosi székhelye előtt függesztették ki.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke akciójukat pártja februári népszavazási kezdeményezésének megakadályozásával indokolta. A kvótareferendumról azt mondta, egy jogilag megalapozatlan, kormánydöntéssel megoldható kérdésre írták ki a népszavazást.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke azt mondta, lassan orvosi esetként lehet értelmezni Orbán Viktor hatalomféltését, és az ő érdekét szolgálja a népszavazás is. Jelezte, pártja vasárnap, az erőszakmentesség világnapján megtartja Kossuth téri rendezvényét.

Az NVI tiltakozik a támadások ellen

Reagált az NVI elnöke is a támadásokra, de nem a szocialistákéra, hanem egy korábbi felvetésre. Szerinte felháborító és elfogadhatatlan, hogy vannak, akik csalással vádolják meg a szavazatszámláló bizottsági tagokat.

Pálffy Ilona szombati sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva a mintegy 50 ezer tag nevében is visszautasította a vádaskodásokat. Arra, hogy miként lehet kiszűrni a csalásokat, főleg azokban a szavazókörökben, ahol nincsenek ellenzéki tagok, azt mondta, ugyanúgy, ahogy azokon a helyeken, ahol vannak.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazatszámlálással kapcsolatos szabályok nem változtak az elmúlt húsz-huszonöt évben,

és tudomása szerint egyetlen feljelentést sem tettek szavazatszámlálók csalása miatt.

Elmondta, egyre nehezebben találnak a jegyzők szavazatszámlálókat, mert az egyébként is nehéz, nagy figyelmet igénylő munka. A vádaskodások után még nehezebben találnak majd a helyi választási irodák olyan embereket, akik elvállalják ezt a felelősségteljes feladatot.

A népszavazáson 10 331 szavazatszámláló bizottság működik, valamennyi legalább öt taggal. A parlamenti frakcióval rendelkező pártoknak – és a népszavazást kezdeményező kormánynak – lehetősége volt arra, hogy a bizottságok mindegyikébe tagot delegáljon. A Fidesz 13 880, a Jobbik 175, a KDNP 279, az LMP 41, míg az MSZP 4012 tagot delegált a népszavazásra. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. október 2.
Tanulók Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tanóráján, amelyen főként az egészséges életmódról beszélgettek a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 2015. október 2-án. Az óra utáni sajtótájékoztatón az államtitkár a világ legnagyobb tanórája elnevezésű, az ENSZ által életre hívott kezdeményezésről beszélt.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.