Belföld

Egy 16 éves is szavazni fog, sőt hűtőmágnest is kap

Este 10-re már látszani fog a népszavazás talán legfontosabb adata, a részvétel. Vannak még nagyon érdekes adatok a választási irodától.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) arra számít, hogy vasárnap este 20-22 óra között megérkezik a legtöbb szavazókörből az eredmény, akkor látszik majd, mennyi magyarországi választó vett részt a népszavazáson – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke, aki szombaton tartott sajtótájékoztatót.

Elmondta, a pénteken lezárt névjegyzékben 8 272 625 választópolgár szerepel, vagyis 4 136 313 választópolgárnak kell érvényesen szavaznia ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok száma 7 997 998, ebből 11 231 Magyarország valamelyik külképviseletén szavaz majd, 80 005 pedig átjelentkezéssel, nem a lakóhelyén, hanem más magyarországi településen. További 274 627 választópolgárnak nincs magyarországi lakóhelye, ezért ők levélben szavazhatnak.

A voksoláson 195 215 első szavazó vehet részt, ők azok a fiatalok, akik a 2014-es önkormányzati választás után lettek nagykorúak. Az első szavazók hűtőmágnest kapnak majd a szavazókörben. A legtöbb első szavazó egyébként Tiszavasvári 10. számú szavazókörében van, 100 fő. A legkisebb szavazókör a Zala megyei Iborfia, ott 10 ember szerepel a névjegyzékben.

A legnagyobb külföldi szavazókör Londonban lesz, 1327 voksoló szavaz majd itt. Londont München (761), Csíkszereda (741) és Brüsszel (714) követi. A legtöbben a II. kerületből jelentkeztek a külképviseleti szavazásra, 469-en. A XI. kerületbe jelentkeztek át a legtöbben, 2977-en, a legtöbben Debrecenből jöttek el, 1940-en. A legtöbb mozgóurnát pedig Miskolcon kérték, 1214-et.

A legfiatalabb Adácson fog szavazni, ő 16 éves és 2 hónapos, és házasságkötéssel lett nagykorú.

Lesznek nemzetközi megfigyelők

Öt nagykövetség és három szervezet összesen 23 nemzetközi megfigyelője regisztrálta magát a vasárnapi országos népszavazásra.

A nagykövetségek közül Mongólia mellett Dánia, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és Hollandia nagykövetsége delegált 12 megfigyelőt. Mellettük még Románia Nemzeti Választási Irodája, Dél-Korea Nemzeti Választási Bizottsága és Lettország Központi Választási Bizottsága küldött 11 megfigyelőt.

A két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 23 szervezet, illetve intézmény 167 megfigyelője akkreditáltatta magát, az európai parlamenti választásra azonban mindössze négy nemzetközi megfigyelő akkreditáltatta magát, az önkormányzati és nemzetiségi választáson pedig kilenc nagykövetség és három szervezet összesen huszonhat nemzetközi megfigyelője regisztrálta magát.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik