Belföld

Publicus: bukhat a kvótanépszavazás érvényessége

A legújabb közvélemény-kutatás szerint már nem csak billeg a kvótanépszavazás érvényessége. Eközben kiderült, a Fidesz nyert pár százalékot a kampánnyal.

Nagy bukó lehet a kormánynak és a kormánypártoknak, ha beigazolódik a Publicus közvélemény-kutatása. Ugyanis a Vasárnapi Hírek megbízásából készített felmérés azt mutatja, hogy az egy héttel ezelőttihez képest nyolc százalékot esett azoknak a számaránya, akik elmennek szavazni most vasárnap.

Most 46 százalékon áll azok száma, akik biztosan elmennek szavazni. Ez pedig nem elegendő a referendum érvényességéhez.

Hozzáteszik, hogy a felmérésekben amúgy is többen szoktak igent mondani a részvételt firtató kérdésre, mint amennyien valóban elmennek az urnákhoz. Az egyes pártok szimpatizánsai körében is csökkent a lelkesedés. Jelenleg a fideszesek 76 százaléka, a jobbikosok 49 százaléka és a szocialisták 27 százaléka ígéri biztosra, hogy ott lesz vasárnap a szavazókörben.

Az összes megkérdezett mindössze 6 százaléka tervezi, hogy a kvóta mellett szavazzon, a megkérdezettek 64 százaléka viszont a NEM-re húzná be az ikszet. Azok aránya 9 százalék, akik kvótapártiból érvénytelen szavazóvá váltak.

A biztos szavazók közül 5 százaléknyian kvótapártiak és 3 százalék szavazna érvénytelenül. Van ugyan 18 százaléknyi biztosan elmenő szavazó, aki nem tudja, mire húzza az X-et, de így is 90 százalék feletti lehet a kvótát elutasítók aránya.

Többen szavaznának a választásokon

Növekedett a választói aktivitás is a felmérés szerint. A Fidesz kampánya mérsékelten de működött, 1 százalékot erősödve most 26 százalékon áll a párt. Az MSZP szintén egyetlen százalékot erősödve 12 százalékon áll. Ugyanennyit erősödve a Jobbik jelenleg 11 százalékos. Érdekes, hogy a jobbikosok a legkevésbé aktívak, csak 56 százalékuk menne el szavazni.

A törpepártok között az LMP 3, a DK 4, az Együtt 1 százalékos, és ismét mérhetővé vált a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ők is 1 százalékon állnak. Az LMP-ből lehasadt PM és a liberális MLP mérhetetlenül pici. Ami még fontos, hogy a bizonytalanok aránya csökkent, jelenleg 41 százalék.

A kutatást szeptember 24-28. között telefonon készítették 1000 fős reprezentatív minta alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik