Élő Belföld

Lázár: a Máté véleményét nem akarjuk kommentálni

Finisben a népszavazási kampány, Lázár Kormányinfót tartott. Volt itt minden, mint a búcsúban: kampány, migránsok, terroristák, Brüsszel, Soros-bérencek, megfigyelési botrány, kkv-k, bürokráciacsökkentés, beszólás az ellenzéknek, beszólás az újságíróknak, beszólás a polgármesternek.

Szia Berlin, elmentünk!

Eddig és ne tovább! – jelezte Lázár, véget ért a Kormányinfó, egy hét múlva velük, önökkel, ugyanekkor, ugyanitt. Már persze, ha el nem marad a sajtótájékoztató. Auf wiedersehen! – hogy Merkel is megértse.

MTI
MTI

Pár kósza szó a vállalkozásokról

A vállalatfinanszírozásról azt mondja Lázár, az EU csak a kkv-k tömésére bólintott rá. A nagyobb cégek esetén ez nem lehetséges, még ha magyar tulajdonban vannak is a cégek – felel Lázár az utolsó kérdésre. Példát is felhozott, hogy milyen szörnyű a helyzet: az építőanyagok 80 százalékát külföldiek gyártják. A kormány ezért próbálja a hazai cégeket támogatni, ami nem egyszerű az európai szabályok mellett. Tarlósba is beleszáll, hogy a főváros kizárta a lehetőséget, hogy a busztenderen magyar buszgyártó induljon.

Lázár megint terelt a megfigyelésekről

Ugyanaz az “olasz papparózó” figyelte meg egy újságíró szerint Simicskát, Vonát, Spédert. Véletlen lenne-e ez, vagy a Fidesz direkt megfigyelte őket, mi a véleménye mint nemzetbiztonsági szakinak, hogy a külügyi bizottság tagjaként Vonát megfigyelték, hogy a magánszférájában megfigyelik, hogy az erről író “médiákat” hirdetésekkel tömik ki.

Lázár szerint egy politikus a bírósághoz fordulhat. A jogi dolgok mellett a politikusok életével együtt jár, hogy tűrnie kell a sajtó érdeklődését. A magyar bírósági gyakorlat és a Ptk. sem ad megfelelő védelmet a politikusoknak. Lázár folyamatosan úgy beszél, mintha egy egyszerű lap egyszerű fotózásáról lenne szó, ismét szerencsétlen, agyonfotózott Orbánt hozza fel.

Méltó egy Habony-média egy polgári kormányhoz? – merül fel az újabb kérdés. Szerinte helytelen és visszautasítandó, hogy egy politikus gyerekét is fotózzák. “Ha valaki szenved ettől, az Orbán Viktor és családja”, őt megfigyelik, titokban fotózzák. Az ellenzék bezzeg nem kezdeményezett vizsgálóbizottságot.

Jónás a CETA gyomrában

Viharos vita volt a CETA-ról, a kanadai szabadkereskedelmi egyezményről. A szocialista Németh Zsolt szerint nem vállalható ennek alá nem írása. Lázár szerint arra gondolt, hogy öt éve tárgyalják a szerződést. Az elmúlt öt év elég lett volna a kételyek megfogalmazására. A kormány fő napirendi pontként kezeli majd az álláspontot. A miniszter szerint korrekt volt a kormány, hogy a parlament elé vitte a megállapodástervezet szövegét. Persze ez nem keverendő össze a TTIP-vel, az amerikai egyezménnyel. Októberig kell aláírni a megállapodást amúgy, aztán jön a ratifikáció. Magyarországra csak ez utóbbi után vonatkozna az egész. Lázár elismeri, szokatlan, hogy megkérdezik a parlamentet egy ilyen kérdésben. A kormány már jelezte, mivel nem ért egyet.

Pókerhasonlatok és Juncker

“Brüsszel is kitette a lapjait” – mondta Lázár arra, mit szól Juncker kijelentéséhez, hogy szokja meg Európa a kvótát, mert lesz. A baloldal szerint persze okafogyott a népszavazás. Lázár szerint kényelmes lenne azt mondani, hogy hazudik mindig a baloldal, de nem mondja. Sorolni kezdték a baloldal migrációs hazugságait. Az EP-ben szerinte a többség kötelező betelepítési rendszert akar, “megtették a tétjeiket”. Csak nemzeti összefogás adhat szerinte muníciót, hogy önkéntes legyen a kvóta. Decemberre legkésőbb megteremti az EU a feltételeket. Berlin is egyetért Brüsszellel ebben.

Az eddigi legszürreálisabb kérdés

“Mindent elmondtunk, amit el kéne mondani” – válaszolt arra a Magyar Fórum-kérdésre Lázár, miért nem beszéltek arról, hogy az Iszlám Állam hogy bánik a keresztényekkel. Lázár kampányol kicsit, az újságíró bólogat, majd kérdez: akik nem mennek el szavazni, miért nem fizetnek különadót? “A képzelőerő fontos a mai napon” – alázott Lázár. Ilyen a demokrácia – felel arra Lázár, hogy igazságos-e, hogy mindenki eltartsa a migránsokat, a nemmel szavazók is.

A magyar képzelőerő

A győrújfalui polgármester mondta, hogy jó pont lenne a falunak, ha mindenki nemmel szavazna. Lázár szerint képzelőerőre van szükség a polgármesteri és újságírói munkához, “a magyar képzelőerős fajta” – terelt Lázár az MNO kérdésére.

Mennie kell Balognak a gyerekhalál miatt?

Balog Zoltánnak nem kéne lemondania a legfrissebb gyerekhalál miatt. Zajlanak felelősségre vonások és vizsgálatok, szerinte az Emmi komolyan veszi a kritikákat. De miért nem intézkedtek három év alatt, ez nem rendszerhiba? Lázár szerint ez lehetséges, majd beszél Baloggal erről. Hosszú hónapokig tartó vizsgálatok vannak – nyugtatott meg minden bántalmazott gyermeki lelket a miniszter úr. Kötelező lesz-e a védőnői szolgáltatás igénybevétele? Lázár vizsgál, vizsgál, vizsgál. A magyar védőnői hálózat a legjobb Európában, a világon, szenzációs a teljesítménye – vág egymás szavába Lázár és Kovács. A hiba az volt, hogy nem vették igénybe a nevelőnői szolgáltatást. Lázár valamiért folyamatosan a védőoltásokkal példálózik, legyen-e kötelező.

Lealázta az LMP-t

A merev szárnyú repülő is előkerült, amit egy győri cégnek kéne tesztelnie és akad némi korrupciógyanú. Elmond egy viccet is a hídon dübörgő elefántról és egérről, hozzátéve: “ennyit az LMP-ről”.

Viselje el Vona, ha lefotózzák!

“Orbán Viktort 25 éve fotózzák” – jelentette ki Lázár, ezért nem akarnak vizsgálóbizottságot arról, hogy fotózzák a politikusokat, Vonát és Juhászt. A gyerekek fotózása Lázár szerint sem helyes. Ő persze csak a lapokból tájékozódott. Egy politikusnak szerinte jobban kell viselni az érdeklődést, nagyon terel Lázár. Különben is, Orbánt folyamatosan meccsen fotózzák, hát miniszterelnök ő a meccsen? Erről perek vannak Európában, sőt az Európai Bíróság a fotósoknak adott igazat ebben.

Letelepedési kötvény, de mibű?

A letelepedési kötvényről szól a kérdés, ellenőrzik-e a 300 ezer euró forrását, amiért tartózkodási engedélyt adnak. Több szerv ellenőrzi a személyt, hogy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. Persze a jövedelmi viszonyok is benne vannak ebben.

Felelős-e a TEK a terroristák miatt?

A HírTV a terroristák magyarországi tartózkodásáról kérdezett: felmerülhet-e a TEK vagy más szervek felelőssége? Nem – szól a válasz. Szigorítanak-e a biztonsági protokollonn? Ez már megtörtént a határzárral. A TEK felelősségéről: a nyugati országok miatt kellett az ellenőrzéstől eltekinteni. Azé a felelősség, aki miatt át kellett engedni mindekit, még a határzár előtt.

Enyhül a viszony a Lajtántúllal

A Pannon Lapok látja, hogy elkezdték az osztrákok építeni a kerítést. Lázár szerint ez nem helyes. Az osztrák kancellár viszont azt mondta korábban, hogy a magyar intézkedések függvényében döntenek majd. Miattunk nem nő az ausztriai illegális migránsok száma Lázár szerint, de az osztrák belpolitika még boríthat. “Mi a közös megoldásban, az együttműködésben vagyunk érdekeltek” – mondta Lázár. Szerinte az osztrák vezetés igyekszik jobb viszonyt teremteni Magyarországot.

Felmerül a határon át ingázó magyar munkavállalók szívatását is, akik sokat állnak sorban a határon az osztrák ellenőrzések miatt. Erre szerinte az osztrák kormány tekintettel volt, amikor nem Sopronban végzett ellenőrzést.

Jön a gyógyszermonopólium

Lesz egy kiskereskedelmi intézkedéscsomag is. A dohányellátó pedig megfelelt az európai jognak. Sok skandináv országban a gyógyszerellátást is központosították. Ezt is tervezik, ez is segítség lenne a kiskereskedéseknek. Állami monopólium lenne, ellenőrzöttség, jóság.

Na, megszólalt a Soros-bérenc!

A New York Timesban Orbánt ekézte az ET emberi jogi biztosa. Nem igaz, hogy itt gyűlöletkampány van, ez nem igaz, itt mindenki higgadt és racionális, még a választók is. A magyar eljárás a határon pedig törvényes és méltányos. A rendőrök persze visszakísérnek mindenkit a határhoz, aki illegálisan belépett. Az Európai Bizottság amúgysem indított eljárást. Előkerült még a “Soros-bérenc” kifejezés, rég volt. Amúgy ez egy politikai lejáratókampány, egy véleménycikk.

Mindent a terroristákról

Miért nem tudott a terroristákról a TEK? Dehogyis, hát az állam és a TEK is felhívta a figyelmet, hogy lehetnek terroristák a belépők között. Idén 24 ezer regisztrációs kérelem volt, közülük szerinte ezren vallották magukat szírnek. Lázár szerint a határhoz érkezők 95 százaléka nem Szíriából jön (azt elfelejti, hogy Irakban és Afganisztánban is háború van).

Van-e terrorfenyegetettségre jel? Van. Talán pont az amerikaiak voltak azok, akik tavaly ősszel többször felhívták Európa figyelmét, hogy a kontroll elmaradása a terrorveszélyt fokozza – magyarázza Lázárt.

És a kvótajavaslat miatt kerülhetnek-e terroristák Magyarországra? Akik most Nyugat-Európában vannak, egy részüknek még nem kezdődött el a adataik feldolgozása. De a törökök egy 900 kilométeres betonkerítést építenek a szír-török határon. Az EU-török megállapodás feltétele, hogy 60 millió török vízummentességet kapjon, erről ősszel nagy vita lesz Lázár szerint.

Lesz-e kötelezettségszegés?

Elindult-e már a kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben a migránsok vissza nem fogadása miatt. Sok levelet kaptunk, de eljárás nem indult, de Lázár szerint el fog. “Nem fogadunk ezekből a gazdag országokból vissza senkit”, mert a görögöknek kell befogadni mindenkit.

Vona is megkapta a magáét

A 888 nevű bulvárlap kérdez: Vona Gábor érvénytelen népszavazás esetén lemondatná Orbánt, mi lesz ebből. Lázár gúnyolódik, szerinte nagyon kushadt a Jobbik az utóbbi hónapokban. “Gyöngének érzem a máskor nagyon hangos hangjukat” – tette hozzá.

Farkas eltűnt

Farkas Flórián elérhetetlen, Lázár majd meghívja egy kávéra, hogy közvetítse a társadalmi érdeklődést iránta. “Én azt hittem, ezeken a találkozókon már túl vannak” – tette hozzá.

Nem annyira magyar lesz a szíriai kórház

Vissza a szíriai kórházhoz, hogy áll? – kérdi a Népszava. Ez egy brit kezdeményezés, amihez pénzügyileg csatlakozott Magyarország. Nem a magyar állam a fő építő, nem a projekt gazdája. Ehhez kellenek a kellő feltételek Szíriában előbb.

Jó az új Klik?

Oktatás következik: jól működik-e a Klik? Lázár szerint a tanév végén kell majd megnézni, “hogy működik az új rezsim”. Végig kell várni a tanévet, nem kell a hurráoptimizmus, és megkérdezni a pedagógusokat, szülőket a végén.

Majd a magyar nyugdíjas segít Afrikán!

Kérdez a Blogstar is! Van-e szolidaritás Lázár választókörzetében? Az ő körzetében ennek nagy hagyománya van a politikus szerint, mivel a délszláv háború idején is segítettek. Volt olyan plébános a körzetben, aki szerint mindenkit segíteni kéne. Ebből vita lett, “nagyon érdekes vita”. Az emberek szerint segíteni kell, de nem mindegy hol és hogyan. Olyan feltételeket kell a többi országban teremteni, hogy ne kelljen elindulni az embereknek. Magyarország pl. felajánlást tett egy szír kórház felépítésében. Nem várható el viszont egy magyar nyugdíjastól, hogy a 100 ezer forintnyi nyugdíjából adakozzon Afrikának. “A mi szolidaritásunk a kerítés építése és őrzése” – mondta Lázár még.

Kulcsra kész!

Október 23. megemlékezései biztosítva lesznek-e eléggé a robbantás ellenére? Biztosítani fogják a biztonságot – áll a válaszban. Az emlékhely a temetőben majdnem kulcsra kész, de Lázár az átadással még várna.

Olvasói sztorik