Belföld

Enyhítették a sarkadi csecsemőgyilkos büntetését

Jogerősen tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a sarkadi fiatalt, aki 2013-ban élettársa kilenc hónapos csecsemőjének halálát okozta. A táblabíróság halált okozó testi sértésben és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a 23 éves vádlottat, a korábbi emberölés helyett. Jogerősen most tizenkét évet kapott, első fokon azonban életfogytiglant.

A pici anyját is bíróság elé állították, ő két év – végrehajtásában két évre felfüggesztett – börtönt kapott.

A tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, az eltérő minősítés oka az, hogy a vádlottnak nem állt céljában megölni a kisbabát. A társadalomra veszélyes személyisége miatt azonban az ítélőtábla – a halmazati szabályok alapján lehetséges – leghosszabb büntetést szabta ki, amelyet a fiatalemernek fegyházban kell letöltenie.

A büntetett előéletű vádlott 2012 szeptemberétől élt együtt az ötgyermekes asszonnyal. A nő hónapokkal később magához vette három gyermekét. A pár egyik tagja sem dolgozott, a gyerekek után kapott pénzből, havonta csaknem 125 ezer forintból éltek, de az összeg túlnyomórészét magukra költötték, cigarettát és dizájner drogokat vásároltak belőle. A gyerekek nevelését, ápolását is elhanyagolták, lakrészükben kosz volt.

A fiatalember a két nagyobbik gyereket hónapokon át verte, erről az asszony is tudott, és egy idő után nem tudta elviselni, néhány napra a barátnőjéhez költözött, de utána visszatért a házba. A gyermekek bántalmazása ezután is folytatódott.

Az élettársak 2013. május 21-én este drogot fogyasztottak, majd a nő elment egy ismerőséhez, a három gyereket párjával hagyva. A fiatalember az egyik szobában zenét hallgatott, a gyerekek a másik helyiségben aludtak, de a csecsemő egy idő után sírni kezdett. Emiatt dühös lett és ajtónak lökte a babakocsit a benne lévő gyerekkel, majd kivette őt a kocsiból és legalább egyszer vagy ököllel megütötte, vagy a fejét valamilyen kiálló, tompa, kemény felszínű tárgyhoz ütötte. Ennek szemtanúja volt az egyik gyerek, akit a vádlott megfenyegetett, hogy nagyon megveri, ha bárkinek is szólni mer.

A pici nagyon rosszul lett, ezért a férfi megrázogatta, kivitte a friss levegőre és vízzel locsolta, majd hajnalban elment vele az orvosi ügyeletre. A koponyatörést szenvedett gyerek a békéscsabai kórházba került, de az életét nem tudták megmenteni, néhány óra múlva meghalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik