Belföld

Tiszta havaj lesz a börtön, Trócsányi besegít

Több jogszabály-módosítás is életbe lép jövőre, ami a várakozások szerint enyhítene a rossz magyarországi börtönkörülményeken, és a magyar államot is tehermentesítené egy csomó pertől.

A börtönök zsúfoltságának felszámolására és hatékony jogorvoslati rendszer kiépítésére tett javaslatot Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlésnek. A parlament honlapján olvasható módosítás – amit az Emberi Jogok Európai Bíróságának több elmarasztaló ítélete indokol – a férőhely-bővítési programot egészíti ki.

A reintegrációs őrizet alkalmazási körének kiterjesztését indítványozzák, azaz az elítéltek szélesebb körét vonnák be a kedvezménybe, hosszabb lehet az ott tölthető idő is. Trócsányi indoklása szerint ezzel csökkenthető a büntetés-végrehajtási (bv) intézetben töltött idő, ami hozzájárul a telítettség enyhítéséhez.

Lehet panaszkodni is

Új elem a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti panasz, amit a bv-intézet parancsnokánál lehet tenni. Ha alapvető jogokat sértő körülményeket tapasztalnak, akkor más zárkába helyezhetik át az elítéltet, vagy több szabad levegőn tartózkodást engedélyezhetnek neki, illetve megnövelhetik az egyes kapcsolattartási formák gyakoriságát vagy hosszát. A változtatás megnyitja a lehetőséget az elítélt átszállítására egy másik intézetbe.

Trócsányi László egy új kártalanítási eljárást vezetne be, ami arányban állna a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti jogsérelemmel. A pénzbeli kártalanítás mértékét a büntetés-végrehajtási bíró határozná meg.

Enyhítés a börtöngyerekeknek

A javaslat felszámolja a különbséget az anyák és gyermekeik együttes elhelyezésében, vagyis a büntetés-végrehajtási intézetek anya-gyermek részlegén azokat a gyermekeket is elhelyezhetik, akik a büntetés végrehajtása előtt születtek. A hatályos szabályozás ezt eddig csak a végrehajtás során megszületett gyermekek esetében tette lehetővé.

Az elhelyezési körülményekkel összefüggő módosítások 2017. január 1-jén lépnének hatályba, az anya és gyermeke együttes elhelyezésére vonatkozó passzusok pedig egy évvel később. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik