Belföld
Miskolc, 2013. augusztus 1.
Fogvatartottak a zárkában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben Miskolcon 2013. július 30-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új  bástyafalat és őrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nőtt a fogvatartottak száma, a következő három évben bővítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezős beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek.
MTI Fotó: Vajda János

Törvényi trükköt találtak ki a rabok kártérítésének lefölözésére

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 20:30

Zajlanak Strasbourg-ban a kártérítési perek az állam ellen, mert túlzsúfoltak a börtönök. Trócsányi László salátatörvénnyel vágná át a gordiuszi csomót.
Korábban a témában:

Egyre jobban feszítette a magyar kormányt az a kérdés, hogy túlzsúfoltak a börtönök és a vereség biztos érzésével mehetett bele a kártérítési perekbe az állam. Jelenleg napi 1600 forint körüli összegű kártérítést ítélnek meg a fogvatartottnak, ha nem a jogszabályoknak megfelelően tartják.

Trócsányi László igazságügyi miniszter ugyanis benyújtott egy salátatörvény-javaslatot, aminek egyik szakasza automatizmussá tenné a zsúfolt cellák miatti kártérítéseket – fedezte fel a Nol.

Az előírások szerint férfiaknál három, nőknél és fiatalkorúaknál három négyzetméter az a mozgástér, amit biztosítani kell a jogszabályok szerint. Pár éve a törvénybe beleírták a “lehetőleg” szót is, de a helyzeten ez sem segített.

Eddigre beindultak a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bíróságán a perek, párat már meg is nyertek a fogvatartottak, aztán a hazai Alkotmánybíróság is úgy döntött, kell az a 3-3,5 négyzetméter. Az embertelen bánásmódba ütköző ügyek szaporodtak ezután is, több nem lett a hely, sőt mivel a kisebb szabálysértésekért is kiróható már elzárás, még több lett a rab.

Az új javaslat szerint a körülményekkel elégedetlen rab ezt írásban jelezheti a bv-intézet parancsnokának, aki 15 napon belül dönt. Ha a panasz ellenére nem kerül jobb helyre a rab, benyújthat kártérítési igényt. Ezt legfeljebb hat hónappal a rossz körülmények megszűnése után lehet kérni.

A kártérítés összege naponként 1200-1600 forint lehet. Persze még ebből is levonhatják a gyerektartást, illetve az úgynevezett polgári jogi igényt, amit a sértetteknek ítélnek meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.