Belföld

Törvényi trükköt találtak ki a rabok kártérítésének lefölözésére

Zajlanak Strasbourg-ban a kártérítési perek az állam ellen, mert túlzsúfoltak a börtönök. Trócsányi László salátatörvénnyel vágná át a gordiuszi csomót.

Egyre jobban feszítette a magyar kormányt az a kérdés, hogy túlzsúfoltak a börtönök és a vereség biztos érzésével mehetett bele a kártérítési perekbe az állam. Jelenleg napi 1600 forint körüli összegű kártérítést ítélnek meg a fogvatartottnak, ha nem a jogszabályoknak megfelelően tartják.

Trócsányi László igazságügyi miniszter ugyanis benyújtott egy salátatörvény-javaslatot, aminek egyik szakasza automatizmussá tenné a zsúfolt cellák miatti kártérítéseket – fedezte fel a Nol.

Az előírások szerint férfiaknál három, nőknél és fiatalkorúaknál három négyzetméter az a mozgástér, amit biztosítani kell a jogszabályok szerint. Pár éve a törvénybe beleírták a “lehetőleg” szót is, de a helyzeten ez sem segített.

Eddigre beindultak a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bíróságán a perek, párat már meg is nyertek a fogvatartottak, aztán a hazai Alkotmánybíróság is úgy döntött, kell az a 3-3,5 négyzetméter. Az embertelen bánásmódba ütköző ügyek szaporodtak ezután is, több nem lett a hely, sőt mivel a kisebb szabálysértésekért is kiróható már elzárás, még több lett a rab.

Az új javaslat szerint a körülményekkel elégedetlen rab ezt írásban jelezheti a bv-intézet parancsnokának, aki 15 napon belül dönt. Ha a panasz ellenére nem kerül jobb helyre a rab, benyújthat kártérítési igényt. Ezt legfeljebb hat hónappal a rossz körülmények megszűnése után lehet kérni.

A kártérítés összege naponként 1200-1600 forint lehet. Persze még ebből is levonhatják a gyerektartást, illetve az úgynevezett polgári jogi igényt, amit a sértetteknek ítélnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik