Belföld

Fodor Gábor liberálisai hitelből kampányolnak

Kampányrendezvényt tartottak a Liberálisok Pécsen, ahol Fodor Gábor az igen szavazatra buzdított. Szerinte a népszavazás a Fidesz "durva és primitív" szavazatszerzése.

A Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke szerint a kvótanépszavazáson leadott igen szavazattal a választók azt üzenik Brüsszelnek, hogy lehet Magyarországra számítani. Fodor Gábor a Liberális Magyarországért Alapítvány keddi pécsi pódiumbeszélgetésen arra biztatta hallgatóságát, hogy vegyenek részt az október 2-i kvótanépszavazáson, és szavazzanak igennel.

“Legyenek bátrak és cselekedjenek, ha le akarják váltani az Orbán-kormányt” – mondta az ellenzéki politikus, aki jelezte, sem a bojkottot, sem az érvénytelen szavazat leadását nem tartja bölcs megoldásnak. Fodor szerint a voksolás nem a menekültekről szól, hanem belpolitikai jelentősége van, a referendumot a Fidesz “durva és primitív” szavazatszerzésének minősítette.

A Liberálisok tízmillió forintból folytatott és a kormány “tízmilliárd forintba kerülő” kampányát Dávid és Góliát harcához hasonlította a politikus,

aki arra is kitért, hogy az MLP e célra hitelt vett fel.

A pártelnök szerint a népszavazás kérdése alaphazugságot tartalmaz: “kényszerbetelepítés nincs, ezt Magyarországon találták ki” – fűzte hozzá. Az EU 1294 ember menekültügyi eljárásának lefolytatását várja el az országtól – jelentette ki.

“A lecsupaszított kérdés úgy hangzik, hogy hozhat-e az Európai Unió minden tagállamra nézve kötelező döntést? Ezerrel mondom, hogy igen! Ezért léptünk be az EU-ba” – fogalmazott Fodor, aki szerint a népszavazás kimenetele “abszolút nem számít”, annak “nulla jogi jelentősége van”.

Angela Merkel migrációs politikájáról azt mondta: keresztény emberként és nem liberálisként cselekszik. “Evidens a parancs, ha valaki bajban van, annak segítünk” – jelentette ki a német kancellárra utalva.

Mellár Tamás közgazdász arról beszélt, hogy migráció olyan országokból indul ki, amik nem tudtak bekapcsolódni a világgazdaság 35 éve indult fellendülésébe, modernizációs folyamataiba. Mint mondta, a modernizációba Afrikát is be kell kapcsolni, ami akkor sikerülhet, ha a fejlett országok nyitva hagyják a kapuikat. Kijelentette:

A keresztényi szeretet és a közgazdászi logika is a befogadás mellett áll.

Az eseményen felszólaló Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormány plakátjai a félelemre és az irigységre hatnak. Beszélt arról is, hogy a kormánypártok a rezsi és az államadósság után új ellenséget találtak a menekültekben. Az utóbbiaknak nevük, arcuk, édesanyjuk van, “most először ez a kormány az emberek ellen küzd”. Hozzátette, hogy a kampánnyal az egészségügy, az oktatás problémáit fedik el.

A politikus az MTI-nek azt mondta, hogy a Fidesz “mozgósítási főpróbájában” az MSZP-nek nincs feladata, a népszavazásnak nincs jogi relevanciája, ezért a párt továbbra is távolmaradásra szólítja fel szimpatizánsait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik