Belföld

“Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.” – Ma tíz éve, hogy nyilvánosságra került az őszödi beszéd

Vannak, akik igazságbeszédnek tartották, az ország egy része viszont úgy érezte, átverték. Gyurcsány beszédével politikailag inaktív tömeggé változtatta a magyar választópolgárokat és tetszhalottá a baloldalt.

Az őszödi beszéd Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2006. május 26-án, egy hónappal a választási győzelem után az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésén tartott záróbeszéde. A felvételt, ami a beszéd részletét tartalmazta, 2006. szeptember 17-én ismeretlen személyek egyidejűleg több magyar sajtótermék szerkesztőségének is eljuttatták. Először csak részletei kerültek nyilvánosságra, rövid idő múlva azonban egy hosszabb, 25 perces rész is.

  • Ha őszinte vagyok hozzátok, akkor azt tudom mondani, hogy tele vagyunk kétségekkel.
  • Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünknek a következményét. Nem tudjuk.
  • Ennyi tehetségünk van gyerekek.
  • Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt.
  • Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.
  • Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.
  • És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit.
  • Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.
  • Gyerekek. Nem vagyunk tökéletesek. Egyáltalán nem. Nem is leszünk. Nem tudom nektek azt mondani, hogy minden rendben lesz.
  • Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól és tanulja most már meg magát nem ő hozzájuk mérni, hanem a világhoz.

A beszéd vége a legtanulságosabb, azt egy az egyben idetesszük:

“Szóval azt tudom nektek mondani, hogy álljunk meg, csináljuk meg. Sok igazságotok van a figyelmeztetésben, a féltésben, a részletek ügyében. Csak azt tudom mondani, hogy nem fogok játszani semmilyen játszmát sem így, sem így. Tesszük a dolgunkat. Amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk. Ha nem lehet menni, és elmagyarázzátok, hogy igen, de… Ahhoz énszerintem én nem köllök. Ahhoz más kell. És írok majd kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról.

Gyerekek!

Mit? Kell még valamit mondanom, Ildikó?”

Az akkori miniszterelnök hatalmas ívekben gondolkodott, nem érdekelték a napi politikai harcok, az alkuk. Ebbe bukott bele, bukása pedig tíz éve fogva tartja az egész magyar baloldalt.

Gyurcsány: az elmúlt 25 év legtisztességesebb beszéde

Gyurcsány Ferenc a HVG-nek “2006 ősze és a köztársaság válsága” címmel írt véleménycikkében úgy fogalmazott,

2006 ősze a harmadik köztársaság válsága volt. 2010 meg a köztársaság halála. És mindjárt az elején hozzáteszem, újabb, súlyosabb válság előszobája. Menjünk sorjában!

És a volt miniszterelnök megteszi. Saját szemszögéből ad értelmezési keretet a Magyar Televízió ostromához, saját őszödi beszédéhez, amelyről most azt írja, az a szembenézés és a vonakodás fájdalmas pillanata volt.

Mert hiába mondtam, hogy „nem azért kell politikusnak lenni, mert abból kurva jól meg lehet élni”, hanem az mert jobb világot akarunk a magyaroknak – ezt a szocialista frakcióban sokan nem értették. Vagy nem akarták érteni.

Gyurcsány a beszédét – minden kritika dacára – az elmúlt huszonöt év legtisztességesebbének nevezi.

Azt ugyanakkor elismeri, hogy az nemcsak ellenük, hanem a polgári Magyarország ellen is politikai atombomba lett ellenfeleik kezében.

A kiszivárogtatás és a kezdődő tüntetések brutalitása őt meglepte.

Ma már nyilvánvalónak tetszik, hogy szeptember közepén a televízió székháza előtt összegyűlt tömeg jelentős része nem spontán felháborodásának adott hangot. Bár biztosan voltak ilyenek is, a tüntetők erőszakos magját minden bizonnyal az orbáni jobboldal készítette fel és szervezte meg.A rendelkezésre álló, részben nyilvánosságra került, részben titkosított információk szerint a Fidesz legfelső köre a pártelnökkel egyeztetve készítette elő a zavargásokat.

A Demokratikus Koalíció elnöke az azóta eltelt tíz év alapján nem hiszi, hogy drámák nélkül újra lehetne köztársaság. Nem akar polgárháborút, de abban sem bízik, hogy bármilyen választás összekovácsolná a magyarokat, akiknek züllik az országa. Szerinte csak nagyon sok gyötrelem árán lehet majd visszatérni Európához és a demokratikus értékekhez.

Orbán már korábban ismerte az őszödi beszédet

Az őszödi beszéd tízéves évfordulójára készült kötetben – melyből részleteket a Magyar Narancs idéz – Gyurcsány arról is beszél, hogy létezik olyan titkosított jelentés, amely „tényszerűen arról ír, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni káosz előállításában a Fidesz legfelső vezetése is érintett” volt.

Szerinte a Fideszben jóval a nyilvánosságra kerülése előtt tudtak a beszédéről, amelyről Orbán Viktor pontosan tudta, mikor, hogyan fog kiszivárogni, és a Fidesznek érdemi szerepe volt az azt követő zavargások előkészítésében.

Erről azt tudom mondani: ma már tudom, hogy van a magyar államigazgatásban olyan államtitokká minősített papír, ami erről tényszerűen ír. És azt is tudom, hogy ennek van olyan másolata is, amit a fideszesek akkor sem fognak tudni eltüntetni, ha egyszer attól kell félniük, hogy kormányváltásra kerül sor, és az új kormány feloldja ezeknek a dossziéknak a titkosságát.Ezekből a jelentésekből pontosan kiderül, hogy a Fidesz leg-leg-legfelső vezetői érintettek voltak ebben a folyamatban.

A múlt héten Csizmadia Ervin az Élet és Irodalomban írt arról, hogy Orbán Viktor már korábban ismerte Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik