Belföld

Roma vezetők nekimentek a segélyekkel és migránsokkal riogató kormánynak

Azt kérik roma polgármesterek a kormánytól, hogy hagyja ki az egész menekültellenes gyűlöletkampányból a cigányságot, inkább számoljon el a roma felzárkóztatási pénzekkel.

A harmincas éveket idézően tombol a gyűlöletkampány az országban, ennek jegyében már lakossági fórumokat is tart a Fidesz és a kormány, hogy feltétlenül meglegyen az a részvételi arány az október 2-i népszavazáson, amivel az érvényessé válik.

A fórumokon a tényeket nélkülöző hozzászólások egyike volt az Jászberényben, amikor a cigányságot kezdték el riogatni, hogy minél több migráns érkezik, annál kevesebb lesz a segély (ez nem igaz ebben a formában, lásd cikkünket).

Egy Lakatos Attila nevű, magát cigányvajdának nevező, fideszes rendezvényeken sűrűn feltűnő férfi most egyesületet alapított arra, hogy a cigányság is kampányolhasson a NEM szavazat mellett – írja az Index. A Romnet pedig arról ír, a LungoDrom és a roma nemzetiségi szószóló, Farkas Félix is migránsoznak már.

Kialakult egy másik pólus is, a Roma Polgármesterek Szövetségének nevében Ignácz József besencei, valamint Lakatos Béla ácsi polgármester közleményt adott ki, miszerint gyűlöletkeltés helyett párbeszédre van szükség. Azt írják,

Az irgalmasság és a szolidaritás olyan társadalmi kincs, amelyen ha osztozunk, megsokszorozódik, nem pedig csökken.

Azt is hozzáteszik, ők nap mint nap cselekednek a magyar-roma együttélés békességéért. Elutasítják a cigányok és a menekültek szembeállítását is, illetve a romák ijesztgetését a segélyekkel. Szerintük az igazság az, hogy semmilyen hasonló veszély nem fenyegeti a romákat.

Kérjük a politikusokat és a nyilvánosság szereplőit, hogy a romákat hagyják ki a népszavazási kampány témái közül, cselekedeteikben és szavaikban pedig a magyar-roma együttélés békéje mellett foglaljanak állást. Jobban féltjük a romákat a képzetlen, pártok által bérencként használt roma önjelölt vezetőktől és a kormányzati propagandától, mint a migránsok áradatától.

Végül a kormánynak is odamondanak: szerintük a bukott romapolitikájukat takargatják az egész gyűlöletkeltéssel, mert nem tudnak a milliárdos támogatásokkal elszámolni. Szerintük csak akkor lesz az országban fejlődés, ha végre emberszámba veszik a romákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik