Belföld

Intézkedés közben halt meg egy férfi Turán – hazudhatott a szemtanú, a rendőrök nem bántották

Az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt folytatott nyomozást, amely a tavaly nyáron Turán történt haláleset kapcsán indult. A vizsgálat kiderítette: a rendőrök nem bántották a férfit, aki intézkedés közben vesztette életét –  írja a 24.hu-nak küldött válaszlevelében a Központi Nyomozó Főügyészség.

Mint ismert, a tragédia tavaly júliusban történt. A félmeztelen férfit több kertbe is beugrott a turai Bacsó Béla utcában, közben pedig ordítozott. Rendőrt hívtak rá. Az őrjöngő nem akarta igazolni magát, próbált elmenekülni a kerítésen át. A korábbi rendőrségi tájékoztatásban az állt, mozgása koordinálatlan volt, átfutott egy tujasoron, nekiment egy kerti grillnek és több kerítésnek is. Az egyenruhások elkapták, de a férfi ellenállt, próbálta megrúgni őket. Végül megbilincselték és mentőt hívtak hozzá. Kórházba vitték, ám még aznap éjszaka meghalt. Az elsődleges orvosi vélemény megállapította, hogy halálát szívelégtelenség okozta.

A történtek kapcsán először közigazgatási eljárás indult. Idén tavasszal kiderült, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség már hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz. Az ügynek ugyanis  volt egy állítólagos szemtanúja, a férfi sógora, aki áprilisban azt nyilatkozta a Borsnak, hogy a rendőrök bántalmazták a férfit. “A fiatalabb rendőr keze reszketett. Úgy adta oda nekem a bilincskulcsot, vegyem le én róla. A karperec a csontjáig bevágott. A bilincset fogva húzták a földön!  – mondta egyebek mellett. A család tudta, hogy az áldozat drogozott, de szerintük nem abba halt bele. Ők nem hámsérülésekről, hanem fejsérülésről, durva hát- és mellkasi sérülésekről beszéltek, ezért rendelték el az említett ügyészségi vizsgálatot.

“Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya széles körű nyomozást folytatott le, melynek során tanúkat hallgatott ki, iratokat szerzett be – többek között a közigazgatási hatósági eljárásban készített igazságügyi toxikológiai szakértői véleményt – , bizonyítási kísérletet végzett. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítottuk, hogy halálát egy új pszichoaktív anyag által okozott mérgezés talaján kialakult heveny keringési, légzési elégtelenség okozta” – derült ki az ügyészség csütörtöki tájékoztatásából, amelyben arról is írnak, hogy a férfi sérülései nem utalnak rendőri bántalmazásra, akkor keletkezhettek, amikor megpróbálták megbilincselni, illetve, miközben igyekezett elmenekülni. Eszerint úgy történt minden, ahogy a korábbi hivatalos tájékoztatásban is szerepelt.

Az állítólagos szemtanút is kihallgatták, esetében felmerült a hamis vád bűntettének gyanúja, így az iratokat megküldték a Budapesti Nyomozó Ügyészségre.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik