Belföld

Kilőtt francia kutya: vizsgálat indul a vadász ellen

Etikai vizsgálatot indít a vadászati védegylet a vadász ellen, aki múlt hét végén Szalkszentmárton közelében kilőtte egy francia házaspár kutyáját.

A francia pár biciklivel kerekezett át Európán két kutyája társaságában. Szeptember elején Szalkszentmárton határában pihentek, amikor a közelükben kóborló egyik ebet egy hivatásos vadász kilőtte. Arra hivatkozott, kóbor állatnak tűnt, és vadat hajtott, vagyis a lövés jogszerű volt. A gazdik szerint az eb nem volt távol tőlük, és nem piszkált vadat, de elismerték, nem látták, épp mit csinál a kutya. A részletekről itt és itt olvashat.

Az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül most reagált az ügyre az Országos Magyar Vadászkamara. Etikai eljárást indítanak, hogy a Szalkszentmárton mellett lelőtt kutya ügyének körülményei tisztázódjanak.

Amit a védegylet szerint eddig tudunk, a kutya kilövése jogszerű volt:

A helyi vadásztársaság hivatásos vadásza szeptember 2-án reggel, a település határában a töltés mellett elejtett egy ott kóborló, elmondása szerint fácánokat kergető kutyát. A lövés után a helyszínre siettek az eb közelben tartózkodó tulajdonosai: egy francia pár, akik biciklivel érkeztek Magyarországra két kutyájukkal. A tulajdonosok a töltés túloldalán tartózkodtak, több sajtónyilatkozatban maguk is elmondták, hogy szándékosan engedték el a kutyát, és nem látták, merre kószál. (Ezzel – feltehetően tudtukon kívül – a Szabálysértési törvény értelmében szabálysértést követtek el.) Ugyanúgy a hivatásos vadász sem láthatta a kutya gazdáit, így ilyen körülmények mellett a Vadászati törvény 37/B. § (3) a) értelmében lelőtte az ebet. Mindezen információk alapján a kutya elejtése jogszerű.

Ezek után még annyit közölnek, hogy az etikai vizsgálat célja a lövést követő események tisztázása. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) tagja vagy tagjai vétettek az OMVK Etikai Szabályzata ellen, akkor “a bizonyított cselekményekkel arányban álló etikai büntetéssel számolhatnak”.

(Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: MTI/EPA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik