Belföld

Felmentették és kényszergyógykezelésre ítélték a férfit, aki megölt egy NAV-ellenőrt

24.hu
24.hu

2016. 09. 09. 11:55

Elrendelte a kényszergyógykezelését a Fővárosi Törvényszék pénteken annak a férfinak, aki még tavaly februárban késsel támadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két intézkedő munkatársára Budapesten, egyikük a helyszínen meghalt. Az ítélet jogerős.

Az elsőfokú bíróság szerint nem állapítható meg a vádlott büntetőjogi felelőssége az évek óta fennálló tudathasadásos elmebetegsége miatt, ezért felmentette a férfit a különös kegyetlenséggel, hivatalos személy sérelmére, hivatalos eljárás alatt, több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádja alól.

Egyben elrendelte a kényszergyógykezelését, a férfi egészségi állapotát félévente felülvizsgálják.

Az ítéletet az ügyész, a védő és a vádlott is tudomásul vette, így az pénteken jogerőre emelkedett.

A vádirat szerint a NAV két kormánytisztviselője azért ment 2015. február 23-án egy XX. kerületi társasházi lakásba – ahol a vádlott együtt lakott a szüleivel – mert a férfi nagyobb adótartozást halmozott fel.

A 35 éves férfi azonban nem kívánt együttműködni a hivatalos eljárásban, a sértettek táskáját és dossziéit kidobálta az udvarra, majd két – 19 centiméteres – késsel támadt az ellenőrökre, akiket a lakásban és az udvaron szurkált meg. Az ellenőrök nem tudtak elmenekülni a zárt udvarból.

Az egyik NAV-ellenőrt a nyakán és a felsőtestén összesen 24-szer szúrta meg, ő a helyszínen meghalt.

Társát, akit szintén számos szúrás ért a felsőtestén, a mentők életveszélyes állapotban vitték kórházba.

Az az ellenőr, aki túlélte a támadást, a szakértő véleménye szerint depresszióban szenved a bűncselekmény óta, poszttraumás stressz zavarral és önértékelési zavarral küzd, és szorongáscsökkentőket kell szednie, pszichiátriai kezelésre szorul, esetében 40 százalékos rész-egészségkárosodást lehetett megállapítani.

A pénteki tárgyaláson elhangzott: a gyilkossággal vádolt férfi – aki már korábban is állt pszichiátriai kezelés alatt kényszerképzetei és agressziója miatt, és jelenleg is ideiglenes kényszergyógykezelés alatt áll – azt mondta a kiérkező rendőröknek, hogy ő egy zsoldos, az ellenőrök pedig felderítők voltak, akiket ki kellett végeznie.

Az ügyész perbeszédében kitért arra, hogy a férfit 2001-ben életveszélyt okozó testi sértés miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Felhívta a figyelmet arra, a vádlott tudathasadásos elmebetegsége, paranoid skizofréniája, téveszméi és agresszív magatartása évek óta fennáll, a bűncselekmény elkövetésekor képtelen volt felismerni tettének társadalomra veszélyességét, így nem állapítható meg a büntetőjogi felelőssége. Ezért indítványozta a vádlott felmentését és kényszergyógykezelésének elrendelését.

A védő csatlakozott ehhez az indítványhoz, azt mondta, bár az orvosok megállapították a férfi betegségét, hiba volt őt kiengedni a korábbi kényszergyógykezelésről. Közölte, a vádlott nem szedte a gyógyszereit, a bűncselekmény elkövetésekor sem volt beszámítható állapotban.

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, megbánta, amit tett.

(mti)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Ma kiderül, mennyire erős a Fidesz

Kommentek

Happy children girl and boy brother and sister eating strawberries with milk
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.