Belföld

A Tom Lantos Alapítvány elnöke is visszaadja lovegkeresztjét

Tom Lantos lánya, Katrina Lantos Swett  2009-ben vette át kitüntetését Bajnai Gordontól. Lantos Swett az amerikában bejegyzett Tom Lantos Alapítvány az emberi Jogokért és Igazságért elnöke.

A Népszabadságnak írt levelében emlékeztet arra, annak ellenére, hogy édesapja Holokauszt túlélő volt, soha nem veszítette el hazája iránt érzett szeretetét.

Katrina azt remélte, hogy egyszer továbbadhatja gyerekeinek a lovagkeresztet:

Sajnálom, hogy erre nem lesz lehetőségem. Ám az, hogy a kormány úgy döntött, hogy lovagkeresztet adományoz Bayer Zsoltnak, beszennyezte ezt a nemes kitüntetést. Bayer nyílt és gyűlölködő antiszemitizmusa és rasszizmusa, ilyen irányú munkássága teljességgel értéktelen és hitvány. Undorító írásaiért és megszólalásaiért megrovást érdemel, nem kitüntetést. Úgy éreztem, kénytelen vagyok csatlakozni azokhoz, akik elítélik egy Bayer Zsolthoz hasonló gyűlölettel teli xenofób szégyenteljes kitüntetését.

Azt írja, ha apja még élne, arra kérné a magyar kormányt, hogy állítsa vissza ennek a kitüntetésnek a becsületét és értékét azzal, hogy elveszi Bayertől ezt a nem megérdemelt díjat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik