Belföld

“A vádlottat okolom a fiam haláláért!” – eldőlhet a fagyállós gazda sorsa

Lényeges enyhítést kért a védelem csütörtökön fagyállós gazdaként elhíresült vácszentlászlói férfi ügyében. Az ügyet másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja.

“Ha nincs lopás, nem történik semmi baj”

Az ügyvéd szerint az elsőfokú ítélet minősítése téves. Nem minősített emberölésről, hanem “csupán” súlyos, esetleg halált okozó testi sértésről, vagy gondatlan emberölésről lehet szó, hiszen a vádlott nem akarta megölni a tolvajt, csak annyit akart elérni, hogy kórházba kerüljön és ezzel lelepleződjön. Továbbá a tragikus végkimenetelhez hozzájárult, hogy a sértett későn került kórházba. A védelem által javasolt minősítésekhez lényegesen enyhébb büntetéseket kapcsol a törvény, az ügyvéd pedig a felfüggesztett szabadságvesztés lehetőségére is felhívta a figyelmet. Beszélt arról is, hogy ha nincs lopás, nem történik semmi baj, ha pedig a vádlott az éjjel a kertjébe sétáló idegent lelövi, a jogos védelem új szabályai értelmében meg se vádolják, ám védence ennél enyhébb megoldást választott és így került bíróság elé.

Nem foglalkoznak a hatóságok a “piti” ügyekkel

A gazda ügyvédje a jelentős közérdeklődést kapott ügy kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a társadalom bizonyos csoportjai védtelennek érzik magukat a sérelmükre elkövetett vagyon elleni bűncselekmények miatt, melyek egy részét a hatóságok “piti” ügynek minősítik és nem tesznek meg mindent az eredményes felderítés érdekében. A védő szerint az eset kapcsán megfigyelhető széles rétegek kiszolgáltatottsága és az ezért érzett frusztrációja is.

Az ügyész lát lehetőséget a büntetés enyhítésére

A másodfokon eljáró fellebbviteli főügyészség képviselője elmondta, hogy bár egyetértenek az elsőfokú bíróság minősítésével és az alsóbb fokú ügyészség enyhítésre irányuló fellebbezését visszavonták, mégis látnak lehetőséget a büntetés enyhítésére. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a vádlott magatartása és a halálos eredmény között egyértelmű okozati összefüggés van.

A vádlott a bíróság előtt azt hangoztatta: nagyon sajnálja a történteket, és ha előre tudta volna, mi lesz a következménye, nem így jár el, de mint mondta: nagyon el volt keseredve.

Megszólalt a mérgezett bortól meghalt tolvaj apja

A bíró szót adott az áldozat jelen lévő édesapjának is, aki kijelentette: a tolvajt el kell ítélni, de nem úgy, hogy a halálát okozzák, márpedig a vádlott ezt tette.  “A vádlottat okolom a fiam haláláért!” – szögezte le az apa, aki szerint több másik személy is csak azért maradt életben, mert amikor ő megtudta, hogy a fia mérgezett bort ivott, nyomban kórházba vitette a többieket, akik ittak belőle – írja az MTI.

Egy fordulatos ügy

Minden azzal kezdődött 2013 októberében, hogy tolvajok jelentek meg a gazda portáján. A vádirat szerint az áldozat október 10. és október 25. között négyszer mászott be a férfi kertjébe, hogy megdézsmálja a meggyborát. A “zsákmányból’” hat litert pénzzé tett, a szomszédjának adta el szerzeményét, egy részét pedig az apjának ajándékozta. Miután a gazda rájött, hogy nagyobb mennyiség hiányzik a italból, úgy döntött, megleckézteti a “hívatlan vendéget”, így október 24-én, a benzinkúton vásárolt 5 liter fagyállót, amiből 1-2 litert beleöntött a hordóba. Azzal tisztában volt, fagyállónak hallucinogén hatása van, illetve, hogy aki elfogyasztja, nagy valószínűséggel hányni fog.

A tolvaj már másnap feltűnt és vitt is a borból, amelyből adott az ismerőseinek is. Ketten enyhe lefolyású etilénglikol-mérgezést szenvedtek, a tolvaj azonban pár nappal később a kórházban meghalt. Róla kiderült, hogy fagyállós ital mellett dizájner drogot is fogyasztott. Ugyan a szer nem súlyosbította a mérgezést, de férfi az együttes hatásuk miatt részegnek tűnt, ezért rokonai elküldték aludni, nem hívtak hozzá időben mentőt.

Az ügyet első fokon a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalta, tettéért hét év börtönt kapott tavaly novemberben. Az első nem várt fordulat ekkor történt: bár a Pest Megyei Főügyészség halált okozó testi sértés miatt kérte a büntetés kiszabását, a bíróság végül több emberen elkövetett emberölés kísérletében, valamint több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a férfit. Ráadásul eredetileg életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolták meg a borosgazdát, ezt a tárgyaláson felvett bizonyítás eredményeként módosították halált okozó testi sértés bűntettére, amit aztán szintén “lesöpörtek”.

Két nappal később pedig az ügyészség lépte meg a váratlant: a Pest Megyei Főügyészség közleményt adott ki, amelyben azt írták, a vádlott javára jelentettek be fellebbezést a cselekmény téves minősítése és a büntetés enyhítése miatt Akkori álláspontjuk szerint a gazda „szándéka emberölés elkövetésére még eshetőlegesen sem irányult”, magyarán nem akarta, hogy bárki meghaljon. De még ezután is történt meglepetés. A Fellebbviteli Főügyészség ugyanis visszavonta a fenti ügyészi fellebbezést és indítványozta, hogy – bár maradjon a hét év szabadságvesztés – a büntetésének végrehajtási fokozatát az ítélőtábla fegyházban állapítsa meg, vagyis, hogy a börtön helyett egy “keményebbnek” számító fegyintézetben kelljen leülnie a büntetését.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntését várhatóan a délutáni órákban hirdeti ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik