Belföld

Nem lesz könnyű, 20 fokos hőingást hoz a hétvége

A következő napokban 24 órán belül 20 fokot is változhat a hőmérséklet, és utánajártunk, milyen lesz a szeptemberünk.

Ha nem lenne így is elég bajunk, általában még az időjárás is megosztja a magyar társadalmat. Azt ugyan leszögezhetjük, hogy objektíven nézve nincs jó vagy rossz idő, az egyéni hozzáállást tekintve viszont komoly törésvonalak húzódnak. A következő néhány nap viszont úgy fest, békét visz a melegimádók és ellentáboruk kapcsolatába.

Egynapos ősz

Nem volt olyan rég, hogy ne emlékeznénk rá: egy hullámzó hidegfront már vasárnap sok esőt hozott, de a java vasárnap éjjeltől a hétfői nap közepéig tartó özönvíz formájában zúdult a nyakunkba. A hőmérők az évszakhoz képest igen alacsony értéket mutattak, főleg északon és az ország középső területein a 20 Celsius fokot is alulról karcolgatták.

24.hu / Füköp Dániel Mátyás
24.hu / Füköp Dániel Mátyás

Budapest környékén 24 óra alatt 74-77 milliméternyi csapadék hullott, Debrecen körzetében 74 mm-t mértek. Mindkét érték meghaladja egy átlagos augusztus egész havi mennyiségét. Nyugodtan elmondhatjuk, Magyarországra ezen a hétfőn egynapos ősz köszöntött

– mondja a 24.hu-nak Herrmann Dóra meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

Pár napos kánikula

A front után meleg, száraz levegő érkezett, ráadásul kialakult egy Omega-blokk is. Ez olyan időjárási jelenség, ahol a különböző légnyomású területek egy görög Ω betűhöz hasonló alakzatot rajzolnak ki. Az omega belsejében “megszorul” a meleg, a frontok nem tudnak betörni – akit bővebben érdekel, katt ide.

Ez marad jövő hétfő délutánig, kedd reggelig, a hőmérséklet pedig egyre magasabb lesz: ma, azaz szombaton 29-33, vasárnap pedig akár már 33-35 fok is lehet. Forró lesz a hétfő is, kedden aztán egy újabb hidegfront hoz lehűlést, már ha az egész országot tekintve 24-30 fokot annak lehet nevezni.

Vagyis a hétfői, szeptember végi körülményeket idéző időjárás után újra itt a nyár, a kánikula, az UV-értékek is magasak, még erre is figyelni kell. Az ország egyik fele újra nyaral, strandol, sütkérezik, élvezi hőséget. A másik izzad, fújtat, szentségel…

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Hideg (hűvös) éjszakák

A meteorológusnak viszont számukra is jó híre van: éjjelente lehűl a levegő, egy kis szellőztetés után mindenki nyugodtan alhat. Péntek hajnalban 8-16 fokot mérhettünk, és ez így is marad, még a hétfőre virradó nap is 13-18 fokos hőmérséklettel indul. Ez azért van, mert a levegő meglehetősen száraz, felhő sincs fölöttünk, így a napközben a talajban felgyülemlett hő könnyen távozik.

Ennek persze nyilván nem örülnek, akik szabadtéri programot választottak, sátoroznak vagy csak egyszerűen szeretnek meleg nyári éjjeleken a szabadban merengeni. De valamit valamiért…

Tegyük hozzá azt is, hogy a 24 órán belüli, csaknem 20 fokos hőingás sokak szervezetét megviselheti.

Thinkstock.com
Thinkstock.com

Ősz vagy nyár lesz szeptemberben?

És hogy milyen lesz a szeptember, az ősz? Lesz-e és ha igen, mikor lesz vénasszonyok nyara?

A teljes évszakot előre még nem lehet megmondani. A mostani száraz időszak után kedden érkezik egy hidegfront, mely jelentős lehűlést nem hoz, ezt követően ismét naposabb és mérsékleten meleg idő valószínű. Az előrejelzés – időjárási helyzettől függően – mindössze 4-5 napra előre lehet pontos, ezután a beválás esélye meredeken csökken.

Azért hogy a nesze semmi, fogd meg jól érzését elkerüljük, most az látszik, az idei ősz nyárként indul. Szeptember elején 28 fok körüli hőmérsékletek lehetnek, tehát ha úgy tetszik, az évszakváltás zökkenőmentesnek ígérkezik. A többit meglátjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik