Belföld

Ma hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat

Ma hirdetik ki a felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárait afelvi.hu oldalon. Ekkor dől el, hogy a 8305 pótfelvételiző közül ki kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

Azokat a jelentkezőket, akik megadták a mobilszámukat, a ponthatárok kihirdetése után SMS-ben is értesítik. A felvételt nyerő jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban – tájékoztatott korábban az Oktatási Hivatal.

A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében – ha a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették – a ponthatár nem lehet alacsonyabb az általános eljárásban, július 26-án nyilvánosságra hozottnál. Ha egy képzést kizárólag a pótfelvételi eljárás során hirdettek meg, akkor a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimum pontszámnál, ami alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont.

Az Oktatási Hivatal azt is közölte, hogy a jelentkezők 67 százaléka alapképzést, 7 százaléka osztatlan mesterképzést, 16 százaléka felsőoktatási szakképzést, 10 százaléka pedig mesterképzést jelölt meg.

Ötvenötezer férőhely maradt üresen a szakképző intézményekben

Az ősszel induló tanévben ötvenötezer férőhely maradt üresen, a szakgimnáziumok férőhelyeinek 56,3 százalékát sikerült betölteni, míg a szakközépiskoláknál 38,8 százalék ez az arány, írja a Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal adatai alapján.

A lap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a szakgimnáziumoknál – korábban szakközépiskoláknál – jelentősebb a visszaesés, ahol egy éve még a férőhelyek 62,8 százalékát betöltötték, míg a szakközépiskoláknál – korábban szakiskolák – 40,4 százalékon állt ez az arány tavaly ősszel.

Az összes jelentkező 35 százalékát gimnáziumokba, 39 százalékát szakgimnáziumokba, negyedüket szakközépiskolákba, 2 százalékukat pedig készségfejlesztő speciális szakiskolába vették fel. A legnépszerűbb gimnáziumtípus a nyolcosztályos volt, itt a meghirdetett férőhelyek több mint 93 százalékát sikerült betölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik