Belföld

Nehéz eldönteni, hogy van tanterv, vagy nincs tanterv a szakiskolákban

Mátra szakiskola (mátra szakiskola, )
Mátra szakiskola (mátra szakiskola, )

Nemrég megírtuk, senki nem tudja, hogyan fog kinézni az idei szakképzés. Korábbi cikkünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy reagált,

semmi akadálya sincs az új szakképzési rendszer szeptemberi elindításának, hiszen minden készen áll a 2016/2017-es tanév megkezdésére. Hamis az az állítás, miszerint a kormány nem készült fel a szeptemberi tanévkezdésre, illetve hogy a diákok, tanárok nem tudják, mit fognak tanulni, tanítani

Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Start című reggeli műsorában viszont még mindig azt mondta, hogy a szakképzést nyújtó iskolák átalakítása miatt a tanárok nem tudnak tervezni, mert még nem jelentek meg a szakmai és közismereti tantervek.

Azt biztos, hogy a kormány szeptember elsejétől teljesen átalakítja a szakképzést. Az eddigi iskolatípusokat átnevezik: a szakközépiskolák szakgimnáziumok, a szakiskolák pedig szakközépiskolák lesznek.

Gallóné szerint

korábban a szakközépiskolákban a közismereti tárgyak oktatási szintje megegyezett a gimnáziumokéval, így biztosítva volt a továbbtanulás lehetősége, de mivel szakmát is adtak, más irányba is mehetett a frissen érettségizett diák. Most azonban a kormány jelentősen csökkenti a közismereti tantárgyak óraszámát a szakgimnáziumokban, amely által korlátozza a továbbtanulás lehetőségét.

A szakszervezet elnöke azt is hozzátette, hogy

két héttel az iskolakezdés előtt még azt sem tudják az igazgatók, hány szaktanárra és hány közismereti tanárra lesz szükségük.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik