Belföld

Hatósági ügy lehet ifjabb Knézy közvetítése

Ha már egyszer közszolgálat. A feljelentéseiről ismert Fidesz-tag a Médiatanácshoz fordult.

 

Tényi István pontosan idézi a törvényt arról, mi is a közszolgálati médiaszolgáltatás célja, és emlékeztet arra is, hogy a Médiatanácsnak felügyeleti hatóságként miként kell ellenőriznie a hozzá beérkező panaszokat.

A bejelentő szerint a közvélemény egy részében okkal vetődhet fel a gyanú, hogy a közszolgálati média riportere nem tett eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének, amikor a 100 méteres női pillangó egyik előfutamát megnyerő Yusra Mardini nevét sem az indulók felsorolásakor, sem célba éréskor nem említette meg, noha a NOB kezdeményezésére olimpián először indul menekültcsapat.

Tényi István szerint ifjabb Knézy Jenő a másik négy versenyző nevét, háromnak az országát is bemondta, ezért az ügyben a hivatkozott törvényi előírások alapján hatósági állásfoglalást, illetve – ha szükséges – hatósági vizsgálat elrendelését kérte.

Az MTVA sajtóosztálya szerint nem szándékosság ifj. Knézy kommentátori magatartásában, a közvetítést technikai gondok nehezítették.

Megint úgy törli a lábát a magyar sajtó közmédiával ellenséges része az M4 Sport olimpiai kommentátorába, hogy nincs tisztában a tényekkel, és ami nagyobb baj, rá sem kérdez azokra, hanem előítéleteitől vezérelve súlyos jelzőkkel minősíti a teljes közmédiát.

 

Ifjabb Knézy Jenő maga is tudatta, hogy nem szándékosan nem mondta ki a menekült nevét, egyszerűen nem tartotta szakmailag fontosnak ezt a futamot.

A 18 éves Yusra Mardini szakmailag nem érdekes győzelméről ugyanakkor egy másik köztévés megemlékezett és tiszta szívből gratulált neki. Al Ghaoui Hesna a Facebookon írta meg, mi mindent lehetett volna mondani a magyaroknak a fiatal menekült lányról, akinek 19 ember köszönheti az életét, mert vállalta, hogy a háborgó tengeren kiszáll a kis hajóból és inkább a vízből segít a csónakot navigálni.

Tudta, hogy meg is halhat – nyilatkozta később – mégis próbált az egész szörnyű út során mosolyogni és viccelődni, mert a csónakban ült egy hat éves gyermek is, akit így próbált meg felvidítani.

Az ilyen emberekről nem hallgatni kell, hanem kiemelni őket: bár mindenki példát venne Yusra-ról, az emberségéről és a végtelen kitartásáról!

Az ügyben Cs. Kádár Péter újságíró-hangmérnök nyílt levelet írt az MTVA műszaki vezetőinek. Mivel a közmédia korábban nehezményezte, hogy a tények ismerete nélkül támadták kommentátorát, úgy gondolta, szakemberként kérdez a részletekre, mert – szerinte – Knézy Jenő állított nagyon súlyos dolgokat. Az egykori rádiós szakember elképzelhetetlennek tartja a kommentátor által jelzett hibákat, ezért a riporter állításainak kivizsgálását kéri, nehogy egykori kollégái legyenek a bűnbakok.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik